ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κλειδιά για θετική αξιολόγηση

Τα κλειδιά για θετική αξιολόγηση
Ο Μοσκοβίσι συζητά με τον Τσακαλώτο σε προηγούμενο eurogroup EUROKINISSI

Τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η συμφωνία για τα "κόκκινα" δάνεια και ο νόμος για το ασφαλιστικό οδηγούν στην θετική αξιολόγηση από τους δανειστές.  

Στην κυβέρνηση,αντιλαμβάνονται ότι με αυτό το τρίπτυχο και με αυτή την σειρά προετεραιότητας θα είναι εφικτή η θετική αξιολόγηση.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο CNN Greece, παραδέχθηκε ότι πλέον έχει καταστεί αντιληπτό από όλους στην Αθήνα πως οι δανειστές έχουν αλλάξει στρατηγική και κινούνται με την φιλοσοφία του "όταν υλοποιήσετε, θα εκταμιεύσουμε" πετώντας συνεχώς το "μπαλάκι" στην Αθήνα.

Παρά το γεγονός, ότι η κυβέρνηση προβάλλει διαρκώς το προσφυγικό και τις ανθρωπιστικές - οικονομικές επιπτώσεις του , καθίσταται σαφές ότι οι τεχνοκράτες δεν μεταβάλλουν στάση αναμένοντας την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Η κυβέρνηση, ευελπιστεί πως η έλευση Μοσκοβισί μπορεί να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις και να απεμπλακεί από το μίνι- αδιέξοδο που διαπιστώνεται.

Το πρώτο ζητούμενο, κατά τις ίδιες πηγές είναι η εξεύρεση ρεαλιστικών ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και όχι η έκθεση ιδεών που διατύπωσαν στελέχη με ανεύθυνες διαρροές για το κρέας, κ.ο.κ.

ΕΦόσον υπάρξει συμφωνία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της Κομισσιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Άλλωστε και ο Φρανσουά Ολάντ είχε ταχθεί υπέρ μία ευνοϊκής προσέγγισης για την πρώτη κατοικία.

Η απόσταση δανειστών και Αθήνας στο θέμα των πλειστηρισμών της πρώτης κατοικίας είναι πάντως πολύ μεγάλη αφού με την ελληνική θέση εξαιρείται το 74% των δανειοληπτών ενώ με εκείνη των δανειστών μόλις το 20%.

Ισοδύναμα έχει προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές και για την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις πεικουρικές συντάξεις, όπως είχε αποκαλύψει στο CNN Greece o υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος, αλλά εάν δεν γίνουν αποδεκτά τότε οι επικουρικές θα ενσωματωθούν στις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να δώσει μάχη και γι' αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ