Οι γυναίκες στην Ελλάδα αποφέυγουν τον γάμο και την τεκνοποίηση λόγω της κρίσης
Τουλάχιστον μία στις πέντε Ελληνίδες αποφασίζει τα τελευταία χρόνια να μην παντρευτεί, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, ενώ πολλές από όσες παίρνουν την μεγάλη απόφαση, αναβάλλουν την απόφαση να προχωρήσουν σε απόκτηση παιδιών. Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει από την Παρασκευή, στην Κομοτηνή το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα της κρίσης.
Ειδικότερα, το ποσοστό των γυναίκων που δεν παντρεύονται, φθάνει σχεδόν το 20% και αφορά όλη τη χώρα, όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Έθνος» ο Κωνσταντίνος Ζαφείρης, επίκουρος καθηγητής Δημογραφίας του Δημοκρίτειου και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.
Όσον αφορά την τεκνοποίηση, τα δεδομένα καταγράφουν νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα. Σήμερα, ο συγχρονισμός γονιμότητας ανά γυναίκα έχει μειωθεί στο 1,3 παιδί, όταν τη δεκαετία του 80 το ποσοστό αυτό ήταν 2 με 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.
Ο Κωνσταντίνος Ζαφείρης επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που για πρώτη φορά εμφανίζεται στον ελλαδικό χώρο, δεδομένου ότι ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνορθόδοξη παράδοση, την κοινωνική ζωή, αλλά και την ηθική οντότητα του Έλληνα.
Τέλος, και αυτή η έρευνα διαπιστώνει ότι οι Ελληνίδες ζουν περισσότερο από τους Έλληνες. Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στη Ελλάδα είναι τα 84 χρόνια και των αντρών τα 79.
Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε σε πρώην στρατόπεδο στη Θεσσαλονίκη
08:43
Ο MrBeast παντρεύτηκε τη Θία Μπούισεν – «Βρήκα την κυρία Beast»
08:40
Χαλκιδική: Στο νοσοκομείο 57χρονος μετά από βουτιά σε θαλάσσιο πάρκο αναψυχής
08:30
Απολογείται ο 60χρονος που επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε τουρίστες στην Ακρόπολη
08:21