ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες Αποκάλυψης στη Δυτική Αττική, 16 νεκροί από την κακοκαιρία

Εικόνες Αποκάλυψης στη Δυτική Αττική, 16 νεκροί από την κακοκαιρία
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Νεκρός εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης ο άνδρας που αγνοούνταν από χθες, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ανεβάζοντας σε 16 τον αριθμό των νεκρών από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τα ξημερώματα της Τετάρτης τη Δυτική Αττική, αφήνοντας πίσω του ακόμη 21 τραυματίες, και εικόνες βιβλικής καταστροφής, με τους κατοίκους της Μάνδρας και της Νέας Περάμου να περνούν δύσκολο βράδυ μέσα στα λασπόνερα. Το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζεται με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να έχει εκδώσει από χθες έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού προειδοποιώντας πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έως την Κυριακή. 

Αρκετές περιοχές παρέμειναν όλη τη νύχτα χωρίς ρεύμα και νερό λόγω των καταστροφών που υπέστησαν τα δίκτυα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την απάντληση υδάτων και τη διάνοιξη των δρόμων που έκλεισαν από τους τόνους λάσπης και φερτών υλικών στις περιοχές της Νέας Περάμου και της Μάνδρας, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η εικόνα στην περιοχή είναι απογοητευτική παρά τις ακατάπαυστες ενέργειες της πυροσβεστικής, που επιχειρεί με 150 πυροσβέστες με 46 οχήματα, για την απάντληση των νερών από τα πλημμυρισμένα σπίτια και για την απομάκρυνση οχημάτων και άλλων αντικειμένων από τους δρόμους και τα σπίτια των κατοίκων.



Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί, στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Τα ορμητικά νερά έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Τα νερά σε πολλά σημεία έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρισκόταν στο διάβα τους. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη για δεύτερη ημέρα, τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Σε έκτακτο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κήρυξε εθνικό πένθος για την ανείπωτη τραγωδία στην Δυτική Αττική, που μετρά 15 νεκρούς από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Ο πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινά του συλλυπητήρια» προς τις οικογένειες των θυμάτων, κήρυξε τη χώρα σε εθνικό πένθος.

Κατεπείγουσα διοικητική έρευνα διατάχθηκε για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στην Δυτική Αττική.

Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπιστούν τα αίτια της καταστροφής στις περιοχές, ειδικά του Θριάσιου Πεδίου, και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα.

Ο κ. Ζαγοραίος ζήτησε, αν χρειαστεί, να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη και προσαγωγή τους στον εισαγγελέα. Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ