ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ το ζήτημα ανέγερσης Ισλαμικού Τεμένους στο Βοτανικό

Στο ΣτΕ το ζήτημα ανέγερσης Ισλαμικού Τεμένους στο Βοτανικό
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η ανέγερση του Ισλαμικού Τεμένους, στην περιοχή του Βοτανικού του δήμου Αθηναίων, απασχόλησε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ειδικότερα το σκέλος εκείνο που αφορά τη λήψη αστυνομικών μέτρων για την ασφάλεια των έργων κατασκευής.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Αθηνά» και 153 κάτοικοι του Βοτανικού και της Αττικής, οι οποίοι δηλώνουν Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Σημειώνεται πως το Τέμενος κατασκευάζεται σε έκταση 17 στρεμμάτων στον χώρο του παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού, επί της Ιεράς Οδού στον Βοτανικό.

Αναλυτικότερα, στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον σύμβουλο Επικρατείας, Ευθύμιο Αντωνόπουλο και εισηγήτρια την πάρεδρο, Ουρανία Νικολαράκου, συζητήθηκε σήμερα η αίτηση του εν λόγω συλλόγου κ.λπ., ο οποίος ζητεί να ακυρωθεί το από 13.12.2016 έγγραφο του διοικητική του Αστυνομικού Τμήματος Κολωνού με το οποίο αφενός δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο χώρο ανέγερση του τεμένους και αφετέρου υπάρχει αστυνομική δύναμη για την αποτροπή έκνομων ενεργειών σε βάρος των εγκαταστάσεων της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο χώρο του Βοτανικού και ειδικά στο τμήμα επί της Ιεράς Οδού 114, που υπάρχει ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας-Παναγιάς Ελευθερώτριας για να τελέσουν θεία λειτουργία, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και των συνταγματικών επιταγών.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, η κυρία Νικολαράκου ανέφερε καταρχάς ότι είναι υπό έρευνα εάν ο επίμαχος ναός έχει τεθεί νόμιμα σε δημόσια λατρεία και προσέθεσε ότι ο χώρος που βρίσκεται ο εν λόγω Ιερός Ναός ανήκει κατά κυριότητα στο ελληνικό Δημόσιο (μέχρι το 2010 το χρησιμοποιούσε το Πολεμικό Ναυτικό) και με το νόμο 4014/2011 προορίσθηκε για την ανέγερση του Ισλαμικού Τεμένους.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του μέσα στο ερχόμενο έτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ