Τι λένε οι ειδικοί για τους σεισμούς στο Κιλκίς
Πηγή: Eurokinissi / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (AΠΘ) Κώστας Παπαζάχος σχετικά με τον σεισμό 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί 30χλμ βόρεια του Κιλκίς.

«Οι σεισμικές ακολουθίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και γι’ αυτό είναι πολύ νωρίς να προβούμε σε σοβαρές εκτιμήσεις» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή το βλέπουμε επιφυλακτικά».

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ παράλληλα τόνισε ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα.

«Η περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή σεισμικότητα. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί είναι το 1981 στο όρος Μπέλες και λίγο πιο βόρεια, μέχρι εφτά βαθμούς» είπε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζώνη με κανονικά ρήγματα, ενώ τα μεγαλύτερα βρίσκονται στα βόρεια σύνορα πΓΔΜ και Βουλγαρίας.

«Να περιμένουμε να δούμε»

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι θα πρέπει «να περιμένουμε να δούμε και να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά της σεισμικής διέγερσης» προτού «προβούμε σε εκτιμήσεις για το αν ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος».

«Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό απόλυτα αυτή τη στιγμή» είπε ο ειδικός, ερωτηθείς για το εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

«Να περιμένουμε λίγο –τουλάχιστον ένα 24ωρο- να δούμε τα χαρακτηριστικά αυτής της ακολουθίας» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Μαζεύουμε ήδη στοιχεία και προχωρούμε στην ανάλυση της σεισμικής διέγερσης, αλλά για να έχουμε εμείς πρώτα πληροφορίες θα πρέπει να μας δώσει η φύση αυτές τις πληροφορίες. Όσο περισσότερους μικροσεισμούς απ' αυτή τη διέγερση έχουμε, τόσο περισσότερο συμπαγής είναι η εικόνα που παίρνουμε».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, «οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι ο χώρος όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός δεν φαίνεται να έχει δώσει στο παρελθόν κάποιο μεγάλο γεγονός» και δεν συνδέεται με γνωστούς μεγάλους σεισμούς στην περιοχή, όπως του 1931, με επίκεντρο το Βαλάντοβο (μέγεθος 6,7 Ρίχτερ).

«Δεν συνδέεται άμεσα ούτε μ' εκείνο το περιστατικό ούτε με τη σεισμική δραστηριότητα που είχαμε το 1978 εδώ, στην περιοχή των λιμνών, ούτε με άλλους μεγάλους σεισμούς του χώρου. Ανήκει, όμως, στην ίδια μεγάλη σεισμική ζώνη, που είναι γνωστή ως σερβομακεδονική ζώνη, μια ζώνη με βορειοδυτική-νοτιοανατολική διεύθυνση, που περνάει μέσα από την Ελλάδα ερχόμενη βόρεια από τα Βαλκάνια, περνώντας σχεδόν παράλληλα με τον ποταμό Αξιό προς τα δυτικά και τον Στρυμώνα προς τα δυτικά. Είναι μια ζώνη που κατά καιρούς δίνει διάφορα ισχυρά γεγονότα και είναι η πλέον ενεργή σεισμικά ζώνη του βορειοελλαδικού χώρου» τόνισε χαρακτηριστικά.

 Επανέλαβε δε, πως εκείνο στο οποίο εστιάζουν τώρα οι σεισμολόγοι είναι να υπάρξουν κάποιες πληροφορίες «σχετικά με τη συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα», δηλαδή να υπάρξουν πληροφορίες σχετικά με το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό αυτόν, γιατί απ' αυτά τα στοιχεία θα γίνει δυνατή η εκτίμηση «κατά πόσον ο χώρος που έχει διεγερθεί δικαιολογεί κάποια ανησυχία ενός πιθανά ισχυρότερου σεισμού ή αν ο χώρος που διεγέρθηκε δικαιολογεί την εκδήλωση ενός σεισμού της τάξης του ίδιου μεγέθους μ' αυτόν που έχει ήδη γίνει».

 «Θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου»

 

Νωρίτερα, και ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας επιφυλάχθηκε για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας επεσήμανε: «Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Ο κ. Λέκκας είπε ότι η περιοχή αυτή, που είναι κοντά στις Αλκυονίδες έχει βεβαρημένο ιστορικό, έχει δώσει αρκετούς σεισμούς στο παρελθόν και πρέπει να περιμένουμε. Θέλω να πιστεύω -πρόσθεσε- ότι θα είναι ο κύριος Σεισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, ως και την Καλαμάτα.

 

Αναστατώθηκαν οι κάτοικοι του Κιλκίς

Οι δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στο Κιλκίς κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Τρίτης, αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πρώτη δόνηση, μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:13 σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, ενώ η δεύτερη, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 06:24 σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, ή 367χλμ βόρεια της Αθήνας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για ζημιές αλλά, όπως είναι λογικό, οι κάτοικοι αναστατώθηκαν.

Διαβάστε επίσης