ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα για το πλοίο «Ανδρομέδα» με τα εκρηκτικά ξεκινούν οι Τούρκοι

Έρευνα για το πλοίο «Ανδρομέδα» με τα εκρηκτικά ξεκινούν οι Τούρκοι
Υπουργείο Ναυτιλίας

Τούρκοι αξιωματούχοι ερευνούν την υπόθεση του πλοίου «Ανδρομέδα» με τα εκρηκτικά που εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνης στην Τουρκία, είχε κανονικά άδεια να μεταφέρει εμπορεύματα στην Αιθιοπία και όχι στη Λιβύη, αναφέρει η hurriyetdailynews επικαλούμενη την τουρκική πρεσβεία ενώ διευκρινίζει ότι η Άγκυρα συμμορφώνεται σχολαστικά με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν έρευνα σχετική με την υπόθεση του φορτηγού πλοίου Andromeda με σημαία Τανζανίας, που κατασχέθηκε από το Ελληνικό Λιμενικό στις 7 Ιανουαρίου 2018 ενώ μετέφερε υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών, από τα λιμάνια της Μερσίνας και του Ισκεντέρουμ», ανακοίνωσε η πρεσβεία της Τουρκίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όσον αφορά το φορτίο του πλοίου η πρεσβεία σημειώνει ότι η άδεια δόθηκε βάσει του τουρκικού νόμου για την εξαγωγή τέτοιων υλών στην Αιθιοπία και επισημαίνει ότι όπως έδειξε η προκαταρκτική έρευνα όλα έγιναν σύμφωνα με τη προκαθορισμένη διαδικασία ενώ υπογραμμίζει ότι τα υλικά που αναχώρησαν από την Τουρκία δεν είχαν προορισμό τη Λιβύη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι διεξάγει ενδελεχή έρευνα και ζητά από τις ελληνικές Αρχές να αποστείλουν «επειγόντως στις τουρκικές Αρχές τα έγγραφα του πλοίου που έχουν στα χέρια τους καθώς και τις δηλώσεις του πληρώματος και όλα τα άλλα συμπληρωματικά έγγραφα και πληροφορίες».

Η πρεσβεία, σημειώνει το δημοσίευμα, βρίσκεται σε στενή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί και θα συγκεντρωθούν για το περιστατικό θα κοινοποιηθούν τόσο στη Λιβύη όσο και στον ΟΗΕ.

Το πλοίο και το φορτίο δεσμεύθηκαν, ενώ τα οκτώ μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ