ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ένταση κατά τη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην επέμβαση στη Συρία

Θεσσαλονίκη: Ένταση κατά τη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην επέμβαση στη Συρία
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/ Φωτογραφία αρχείου

Εκτονώθηκε η ένταση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διαδικασία συμβολικού αποκλεισμού του αμερικανικού προξενείου από διαδηλωτές, που πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενάντια στην επέμβαση στη Συρία.

Στη διάρκεια του επεισοδίου έγινε και χρήση χημικών, ενώ οι διαδηλωτές έγραψαν συνθήματα με σπρέι στο δάπεδο και τους τοίχους του εμπορικού κέντρου, στον έβδομο όροφο του οποίου εδρεύει το αμερικανικό προξενείο. Μετά την εκτόνωση της έντασης, οι διαδηλωτές που είχαν εμπλακεί στο επεισόδιο βγήκαν συντεταγμένα από το εμπορικό κέντρο και συναντήθηκαν με την υπόλοιπη πορεία.

Στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, που είχε ως αφετηρία το άγαλμα του Βενιζέλου, κάλεσε τα μέλη της η Κομματική Οργάνωση Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, με στόχο "την καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία από τις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Γαλλία". Ταυτόχρονα διοργανώθηκαν αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε Καλαμαριά, Πολίχνη και Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη και σε Κιλκίς, Νάουσα, Βέροια, Σέρρες, Κατερίνη και Γιαννιτσά.

Με ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης (ΛΑΕ), μαζί με άλλες αριστερές οργανώσεις, κάλεσε επίσης τους πολίτες να συμμετάσχουν στη "συγκέντρωση καταγγελίας" της "βρώμικης ιμπεριαλιστικής, πυραυλικής επίθεσης ΝΑΤΟ - ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας στη Συρία", που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου. "Να σταματήσει η χώρα να διευκολύνει την αμερικανονατοϊκή επιθετικότητα στην περιοχή, να κλείσει άμεσα τις ξένες βάσεις, και να τις απομακρύνει οριστικά από τη χώρα μας. Καμία εμπλοκή της χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Επιτροπή Ειρήνης για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), καλώντας τους πολίτες να βγουν στον δρόμο ενάντια στον πόλεμο και τη δολοφονία του λαού της Συρίας. "Ο λαός και η νεολαία μας δεν πρέπει να πληρώσουν τις στοχεύσεις και τις επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης" επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με την οποία η ΕΔΥΕΘ ζητά μεταξύ άλλων να κλείσει το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο, που εδρεύει στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ