ΕΛΛΑΔΑ

Τούρκοι στρατιωτικοί: Υπό περιοριστικούς όρους μέχρι την απόφαση για το άσυλο ο ένας από τους οκτώ

Τούρκοι στρατιωτικοί: Υπό περιοριστικούς όρους μέχρι την απόφαση για το άσυλο ο ένας από τους οκτώ
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Τούρκο αξιωματικό για τον οποίο αρχικά είχε δοθεί άσυλο αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ διέταξε να οριστεί ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημιοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβληθεί η υποχρεωτική καθημερινή εμφάνισή του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον Δημ. Κυριλόπουλο, τονίζει μάλιστα στην απόφασή του ότι το δημόσιο οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ' ουσίαν με κράτηση. Η απόφαση έχει ισχύ ως τον Μάιο οπότε θα εκδικαστεί η ουσία της υποθέσεως, δηλαδή θα αποφασιστεί αν θα του δοθεί η όχι άσυλο.

Με τη σημερινή απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κάνει δεκτή εν μέρει την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία άσκησε το ένδικο μέσο κατά της απόφασης με την οποία είχε δοθεί άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό, έναν από τους οκτώ, για τους οποίους η Άγκυρα επιμένει στην έκδοσή τους, παρά την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, στην απόφαση του ΣτΕ υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί "ακρογωνιαίο λίθο" του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων».

Τονίζεται ακόμη ότι «αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης ( χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτόμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης».

Επίσης οι ανώτατοι δικαστικοί επικαλούνται το γεγονός ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια δεν «δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους».

Στην απόφαση εμπεριέχεται μάλιστα απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου «τις θυσίες εκείνου ευσπλαχνίζεται τον ικέτη οι Θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άνδρα».

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αυτών, το ΣτΕ μπορεί ανά πάσα στιγμή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, να ανακαλέσει την σημερινή απόφασή του.

Σημειώνεται πάντως ότι και οι οκτώ θα αφεθούν ελεύθεροι στο τέλος, περίπου Μαΐου, καθώς τότε τελειώνει το 18μηνο της διοικητικής τους κράτησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ