Ο «Αιγύπτιος», ο «Έλληνας»  και ο «μηχανόβιος». Αυτές ήταν οι κώδικες ονομασίες τριών από τους τέσσερις συλληφθέντες που αποτελούσαν τα αρχηγικά μέλη της μεγάλης συμμορίας που έκλεβε αντικαρκινικά φάρμακα και τα μεταπουλούσε στο εξωτερικό.

Όπως μάλιστα αποκαλύφθηκε σήμερα, η σπείρα έκρυβε τα κλεμμένα φάρμακα από το Λαϊκό νοσοκομείο στα ψυγεία ενός ιχθυοπωλείου καθώς και ενός ανθοπωλείου! Αμέσως μετά, τα φόρτωναν σε φορτηγά με προορισμό την κεντρική Ευρώπη.

Τα αρχηγικά μέλη τηλεφωνούσαν στους συνεργούς τους στο δημόσιο νοσοκομείο και έκαναν τις παραγγελίες τους για το ποια αντικαρκινικά φάρμακα θα έπρεπε να κλέψουν από τις αποθήκες. Μιλούσαν με κώδικες ονομασίες, αναφέροντας κυρίως τα αρχικά του φαρμάκου και χαρακτηρίστηκα έλεγαν:  «Θέλω ένα 3 ΑΒΑ»… «Θέλω Ω», «Θέλω ΣΤΕΛΑ».

Η εγκληματική οργάνωση διαρθρώνονταν σε τέσσερις πυρήνες, ο καθένας με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ενεργό δράση, ως ακολούθως:

Πρώτος πυρήνας

Είχε κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων της οργάνωσης, καθώς αναλάμβανε την παράνομη προμήθεια των φαρμάκων από τα μέλη των άλλων πυρήνων και την αποθήκευση και εξαγωγή αυτών στο εξωτερικό, συμφώνα με τις παραγγελίες και τις συμφωνηθείσες τιμές πώλησης.

Μέλη του πυρήνα διαχειρίζονταν το φαρμακείο 70χρονου συλληφθέντα, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στα φάρμακα που εξήγαγαν στο εξωτερικό, εκδίδοντας προς τούτο σχετικά εικονικά τιμολόγια με παραλήπτη φαρμακαποθήκη.

Δεύτερος πυρήνας

Εκτελούσε παρόμοιες δραστηριότητες με τον πρώτο πυρήνα, με τη διαφορά ότι δρούσε υπό την κάλυψη φαρμακαποθήκης, πραγματοποιώντας συναλλαγές με το προαναφερόμενο φαρμακείο.

Παράλληλα, μέρος των μεταφορών των φαρμάκων στο εξωτερικό, αναθέτονταν σε δύο μέλη του, οι οποίοι αναλάμβαναν την συσκευασία και αποστολή στο εξωτερικό αεροπορικώς.

Τρίτος πυρήνας

Είχε αναλάβει την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα των μελών του, ως νοσηλευτικό προσωπικό σε δημόσιο Νοσοκομείο της Αθήνας, απ‘ όπου υπεξαιρούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα και στη συνέχεια τα διοχέτευαν στο εξωτερικό.

Τέταρτος πυρήνας

Μέλη του τέταρτου πυρήνα προμήθευαν τον πρώτο πυρήνα με φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιέρχονταν στην κατοχή τους από νοσοκομεία και φαρμακεία, εκμεταλλευόμενα την επαγγελματική τους ιδιότητα, καθώς, ως ιατροί συνέτασσαν ιατρικές πιστοποιήσεις ασφαλισμένων, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι πρόκειται για πάσχοντες από ογκολογικές ή άλλες σοβαρές παθήσεις.

Στη συνέχεια, άλλα μέλη του πυρήνα, εξαπατούσαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, δημόσια νοσοκομεία), προκαλώντας ζημιά ισόποση με την αξία των φάρμακων, που αναγράφονταν στις παράνομες συνταγογραφήσεις.

Συνολικά συνελήφθησαν 21 άτομα ενώ από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, προέκυψε ότι από το 2013 έως 2016: Εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, προς το προαναφερόμενο φαρμακείο, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ. 

Σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό, που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων.

Η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την δράση της οργάνωσης, ανέρχεται στα 13.690.376 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

  • Μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ,
  • Το χρηματικό ποσό των 63.815 ευρώ,
  • 9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • Ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα,
  • Συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM,
  • Κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων.
Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!