ΕΛΛΑΔΑ

Τρομοκρατία, μεταναστευτικό και visa waiver στο «μενού» της επίσκεψης του αρχηγού της ΕΛΑΣ στις ΗΠΑ

Τρομοκρατία, μεταναστευτικό και visa waiver στο «μενού» της επίσκεψης του αρχηγού της ΕΛΑΣ στις ΗΠΑ
EUROKINISSI

Τρομοκρατία, μεταναστευτικό και visa waiver, ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες ανάμεσα στον αρχηγό της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνο Τσουβάλα και την αμερικανική ηγεσία του FBI και της CIA. 

Μόνο που αυτή τη φορά φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη και για τις κατάλληλες απαντήσεις, αλλά και για τις κατάλληλες από την πλευρά της ερωτήσεις.

Η αμερικανική πλευρά έδειξε ενδιαφέρον για την πορεία της υπόθεσης έκδοσης δύο αλλοδαπών που υπήρχε σε βάρος τους ερυθρά αγγελία και εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, όπου και κρατούνται. Η πρώτη αφορά σε αλλοδαπό, ο οποίος κατηγορείται για παράνομες συναλλαγές σε bitcoins και η δεύτερη για την υπόθεση σύλληψης ενός Κινέζου για ξέπλυμα χρήματος. Και για τους δυο υπάρχει αίτημα δικαστικής συνδρομής για να εκδοθούν στην Αμερική, καθώς τα αδικήματα έχουν τελεστεί εκεί.

Το κεφάλαιο, πάντως, που αποτέλεσε το βασικότερο θέμα συζήτησης ήταν η visa waiver, το πρόγραμμα δηλαδή που έχει να κάνει με τις νέες ταυτότητες, αλλά κυρίως με το σύστημα PNR, δηλαδή η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της προϋπόθεσης να καταθέτουν την λίστα των επιβατών οι αεροπορικές εταιρίες στην αρμόδια υπηρεσία του αεροδρομίου προτού το αεροπλάνο προσγειωθεί στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ