ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ταυτότητες: Πότε αλλάζουν και πώς θα είναι

Νέες ταυτότητες: Πότε αλλάζουν και πώς θα είναι

Οι τεχνικές προδιαγραφές των νέων ταυτοτήτων έχουν καθοριστεί και, είναι ζήτημα ημερών το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός των νέων ταυτοτήτων προβλέπει τη σύναψη συμφωνίας με τον ανάδοχο και για την έκδοση διαβατηρίων. Η σύμβαση με την εταιρεία που προμηθεύει με αναλώσιμα τη Διεύθυνση Διαβατηρίων λήγει τον Απρίλιο του 2019 και η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να προχωρήσει σε λύση «πακέτο» για ταυτότητες και βιομετρικά διαβατήρια.

Τα χαρακτηριστικά

Όπως όλα δείχνουν, «η κάρτα θα ενσωματώνει τουλάχιστον εννέα πολυανθρακικά φύλλα, τα οποία συγκολλημένα με ειδικό τρόπο (συμπίεση θερμότητας) θα αποτελούν το ενιαίο υπόστρωμα του δελτίου ταυτότητας», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στην μπροστινή όψη του νέου εγγράφου θα εκτυπώνεται με οπτικά μεταβλητή μελάνη και την εκτυπωτική μέθοδο της μεταξοτυπίας το σύμβολο του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας).

Η έκδοση

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στα τέλη Απριλίου, η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα γίνει στις αρχές του 2019. Στην μπροστινή πλευρά κάθε εντύπου θα αναγράφεται ο αριθμός ταυτότητας, το φύλο, το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και η ιθαγένεια του κατόχου. Θα υπάρχουν ακόμα η φωτογραφία, η υπογραφή και η αρχή έκδοσης του εγγράφου. Στην πίσω πλευρά, αντίστοιχα, θα αναγράφονται το όνομα του πατέρα και της μητέρας καθώς επίσης ο τόπος και η ημερομηνία γέννησης του κατόχου. Ακόμα, θα υπάρχουν η ομάδα αίματος, ο ΑΜΚΑ και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα, ενώ θα υπάρχει και ζώνη μηχανικής ανάγνωσης της νέας ταυτότητας. Για την έκδοση δελτίου ταυτότητας θα καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 10 ευρώ.

Το ποσό καλύπτει το αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς των δικαιολογητικών από και προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων. Τα νέα δελτία ταυτότητας θα έχουν ισχύ μέχρι και 15 έτη για άτομα πάνω από 12 ετών. Οι παλαιού τύπου ταυτότητες θα πρέπει να αντικατασταθούν μέσα σε διάστημα πέντε ετών από την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης των νέων εγγράφων. Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της νέας ταυτότητας περιλαμβάνονται μία φωτογραφία, αίτηση έκδοσης αντικατάστασης, που θα συμπληρώνεται από την αρμόδια υπηρεσία έκδοσης, το παλαιό δελτίο ταυτότητας καθώς επίσης μια βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ