ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά Αττική: Πάνω από 20 επιβεβαιωμένοι νεκροί και 88 τραυματίες

Πυρκαγιά Αττική: Πάνω από 20 επιβεβαιωμένοι νεκροί και 88 τραυματίες
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (24/7), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές που σαρώνουν τη Δυτική και την Ανατολική Αττική.

 

 

Την ίδια ώρα οι τραυματίες ανέρχονται στους 88 και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο και ΚΑΤ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Υγείας. Οι 11 από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

«Είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε σε τρία παράλληλα μέτωπα και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα.

«Τούτη η ώρα, είναι η ώρα της μάχης», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε πως «μοναδικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής και η συνδρομή στους πολίτες που έχουν πληγεί».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι «αύριο με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος» και πως «σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο».

Ανακοίνωσε επίσης ότι «το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια».

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης στη Ραφήνα

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι μέχρι και αργά το βράδυ μεγάλη επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τραυματιών,στο λιμάνι της Ραφήνας.

Με ιδιωτικά σκάφη αλλά και του λιμενικού, μεταφέρονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί στις παραλίες από την μεγάλη φωτιά.

Το παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης

Πέρα από την πυρόσβεση στα τρία κύρια μέτωπα της Αττικής, έχει ενεργοποιηθεί ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Πλωτά μέσα του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

Συνεχίζεται η μεταφορά σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ που κινείται εντός των πληγεισών περιοχών με τη συνοδεία πυροσβεστικών οχημάτων. Τέσσερις κινητές μονάδες και δύο ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών έφτασαν στη Ραφήνα.

Το υπουργείο Μεταφορών μεριμνά για τη μεταφορά των κατοίκων στους χώρους φιλοξενίας από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Σαντορινιός βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τον δήμαρχο της περιοχής.

Παράλληλα, ανοίγουν τα διόδια της Ολυμπίας και της Αττικής Οδού για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, έχει ξεκινήσει διάθεση κλινών σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Αττικής, κ. Βασιλικό, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, ενώ επίσης έχει εξασφαλιστεί η παροχή νερού και τροφίμων με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον, από το πρωί επιχειρούν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα, συνδράμοντας τις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δύσκολες ώρες για τους πολίτες

Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι σε Κινέτα, Πεντέλη, Ραφήνα, με τις φλόγες των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει να καταστρέφουν περιουσίες, να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να κατακαίουν δασώδεις περιοχές.

Ώρες αγωνίας και για τους τους κατοίκους στον ΚάλαμοΑττικής, τους ΑγίουςΘεοδώρους, το Κατακάλι Κορινθίας και το Κιάτο, όπου επίσης έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές.

Η κατάσταση παραμένει μέχρι και αργά το βράδυ δραματική, με την πυροσβεστική υπηρεσία να δίνει πραγματική μάχη για να θέσει υπό έλεγχο τα μέτωπα.

Παρότι νωρίτερα επιχειρούσαν και εναέρια μέσα, πλέον έχουν αποσυρθεί καθώς δεν μπορούν να πετάξουν τη νύχτα.

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, ενώ η χώρα κατέθεσε και αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για διεθνή βοήθεια σχετικά με την κατάσβεση των πυρκαγιών που πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο.

Κινέτα: Κάηκαν σπίτια, εγκλωβίστηκαν άνθρωποι

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στην περιοχή της Κινέτας, όπου σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και κινδύνεψαν άνθρωποι στην περιοχή της Άνω Γαλήνης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τέσσερα έως πέντε ενεργά μέτωπα στην περιοχή, που εκτείνονται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων.

Η πυροσβεστική εκκένωσε τρεις περιοχές -το Πανόραμα 1, το Πανόραμα 2 και τη Γαλήνη.

Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα ενώ σταμάτησαν και τα δρομολόγια του Προαστιακού.

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, δήλωσε στο CNN Greece ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Οι καπνοί από την πυρκαγιά έχουν φτάσει μέχρι την Αθήνα, καλύπτοντας τον ουρανό της πρωτεύουσας.

Δραματικές εικόνες σε Πεντέλη, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Μάτι και Καλλιτεχνούπολη

Δραματικές σκηνές εκτυλίσσονται σε περιοχές της Πεντέλης και Ραφήνας, με σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες και στην περιοχή του Νέου Βουτζά.

Η πύρινη λαίλαπα πέρασε και από το Κόκκινο Λιμανάκι, την Αγία Βαρβάρα και το Μάτι, όπου και υπάρχουν εγκλωβισμένοι στην παραλία.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, αρματαγωγά απομακρύνουν κατοίκους στο Ζούμπερι.

Κατόπιν συνεννόησης με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Συντονισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώθηκαν προληπτικά για λόγους ασφαλείας και οι παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον Άγιο Αντρέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ