ΕΛΛΑΔΑ

Ζωές στις φλόγες στην Αττική: Δεκάδες νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

Ζωές στις φλόγες στην Αττική: Δεκάδες νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι
REUTERS/Costas Baltas

Απόγνωση, αποκαΐδια, αγωνία για τους αγνοούμενους και αναπάντητα γιατί… Στο πένθος έχει βυθιστεί το Πανελλήνιο από την ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ανατολική Αττική, μετά τη φονική πυρκαγιά που σάρωσε την Καλλιτεχνούπολη, τον Νέο Βουτζά, το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και τη Ραφήνα…

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 74 ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική 187 άνθρωποι - 164 ενήλικες και 23 παιδιά- μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Θριάσιο και Αττικό.

Οι εικόνες από την περιοχή είναι συγκλονιστικές… Καμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένες περιουσίες και ανείπωτος πόνος. Αλαφιασμένοι άνθρωποι αναζητούν φίλους και συγγενείς, μαζεύουν ό,τι έχει απομείνει από τα υπάρχοντά τους και προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν στις έρευνες των πυροσβεστών και των σωστικών συνεργείων.

Με το πρώτο φως της ημέρας, οι πυροσβέστες εντόπισαν τις σορούς 25 ανθρώπων -μεταξύ των οποίων και παιδιά αγκαλιασμένα με τους γονείς τους- κοντά σε ταβέρνα στο Μάτι Αττικής. Οι θυελλώδεις άνεμοι, που έφταναν κατά τόπους τα 120χλμ ανά ώρα, ενίσχυαν την πύρινη λαίλαπα και ανάγκασαν όσους βρίσκονταν χτες το βράδυ στο Μάτι να βουτήξουν στη θάλασσα για να σωθούν. Ενδεικτικό είναι ότι κατά το λιμενικό, 689 άνθρωποι διασώθηκαν απ’ τις ακτές της Ραφήνας.

Οι μαρτυρίες σοκάρουν…

«Έτρεχε ο κόσμος με τις φωτιές στις μπλούζες του. Σαν να ήμασταν σε πόλεμο. Στο Κόκκινο Λιμανάκι ήταν δύο παιδάκια. Το ένα ήταν 14 χρονών και δεν το προλάβαμε, γιατί από την απελπισία του έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του. Το άλλο το βγάλαμε σώο» λέει στο CNN Greece ένας άνδρας, και συνεχίζει: «Χτες δεν υπήρχε κανένας κρατικός μηχανισμός. Σήμερα το πρωί ήρθαν όλοι με τα κουστούμια τους. Χθες, υπήρχαν μόνο τρεις μηχανές ΔΙ.ΑΣ. και τα πυροσβεστικά στο Μάτι».

Μια γυναίκα λέει με τη σειρά της ότι το Μάτι είναι εδώ και καιρό εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία.



O κ. Θεόφιλος Λ., μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξηγεί πως μέσα σε μισή ώρα είχε κατακαεί ο Νέος Βουτζάς:

«Οι φλόγες σάρωσαν τα πάντα στην πλαγιά που βρίσκεται ο οικισμός».

«Όσοι πρόλαβαν να φύγουν τα πρώτα δέκα λεπτά κατάφεραν και γλίτωσαν» λέει με τη σειρά του ο κ. Γιώργος, ενώ η σύζυγός του, Μαρία, συμπληρώνει: «Βούτηξα τον γιο μου, μπήκαμε στο αυτοκίνητο και προλάβαμε να φύγουμε, ειδάλλως θα εγκλωβιζόμασταν».

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους πυρόπληκτους

Συνεχίζονται οι έρευνες

Οι έρευνες στα σπίτια της περιοχής δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκο Οικονομόπουλο, να εκφράζει την ανησυχία του ότι ο αριθμός των νεκρών αυτής της τραγωδίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

«Οι φόβοι μας ότι δεν τελειώσαμε με το θέμα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την τραγωδία βγαίνουν αληθινοί και με περισσότερη ένταση συνεχίζουμε τον έλεγχο των καμένων σπιτιών, μαζί με την αστυνομία φυσικά, προκειμένου να εντοπίσουμε αγνοούμενους εγκλωβισμένους, ακόμα και νεκρούς», τονίζει ο κ. Οικονομόπουλος, μιλώντας στο CNN Greece.

Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα για την αναγνώριση και την ταυτοποίηση των σορών

Τριήμερο εθνικό πένθος

Σε διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και δεσμεύτηκε ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει αβοήθητος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για άφατη λύπη και διαμήνυσε ότι η συμπαράστασή ολόκληρης της Ελλάδας είναι καθολική και αμέριστη.

Μηνύματα ενότητας έστειλε και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά.

Στη «σκιά» της τραγωδίας το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν έκτακτα φορολογικά μέτρα για τους πληγέντες από την πυρκαγιά.

Μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ανακούφιση των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής.

Εγκρίθηκε πίστωση ύψους 20.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας σε ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων που έχουν πληγεί αλλά και των πολιτών τους.
Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το υπουργείο Οικονομικών στον οποίον θα συμμετέχει το Δημόσιο και Ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.
Από τον λογαριασμό αυτόν θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών. Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μετά την συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.
Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μικτών περιπολιών αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού, για την αποτελεσματική αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

Καταγραφή ζημιών από τη φωτιά στην Αττική: Πού πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες

Επίσης για την στήριξη των πυρόπληκτων το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη:

  • Προσφέρει 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι
  • Έχει εξασφαλίσει σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά
  • Επίσης έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του Δήμου Μεγαρέων.

    Τo CNN Greece κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ