ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά Αττικής: Επισήμως 80 οι νεκροί, αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων

Πυρκαγιά Αττικής: Επισήμως 80 οι νεκροί, αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων
EUROKINISSI/ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Στους 80 ανέρχεται επίσημα ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Δευτέρα την ανατολική Αττική, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό. 

Η εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 79 ενώ λίγη ώρα αργότερα, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, είπε πως κατέληξε και ένας 84χρονος εγκαυματίας, που νοσηλευόταν στο Θριάσιο.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών, ενώ είναι πιθανό ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και νεκροί.

Επιπλέον, όπως είπε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων σε Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα.

Τα σημαντικότερα μέτωπα αυτή την ώρα εντοπίζονται στα Γεράνεια Όρη και στην Καλλιτεχνούπολη, όπου επιχειρούν ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Συνολικά, 164 ενήλικες και 23 παιδιά νοσηλεύτηκαν, κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα με εγκαύματα και δευτερευόντως με αναπνευστικά προβλήματα, στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Αττικόν καθώς και το Παίδων Αγία Σοφία. Αρκετοί εκ των τραυματιών, ωστόσο, έχουν πάρει εξιτήριο.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία τέσσερα παιδιά.

Κι ενώ η επιχείρηση απομάκρυνσης των απανθρακωμένων αυτοκινήτων συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται πόρτα-πόρτα.

Καθώς οι έρευνες σε πάνω από 1.500 σπίτια της περιοχή δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκος Οικονομόπουλος εξέφραζε την ανησυχία του ότι ο αριθμός των νεκρών αυτής της τραγωδίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

«Οι φόβοι μας ότι δεν τελειώσαμε με το θέμα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την τραγωδία βγαίνουν αληθινοί και με περισσότερη ένταση συνεχίζουμε τον έλεγχο των καμένων σπιτιών, μαζί με την αστυνομία φυσικά, προκειμένου να εντοπίσουμε αγνοούμενους εγκλωβισμένους, ακόμα και νεκρούς», τονίζει ο κ. Οικονομόπουλος, μιλώντας στο CNN Greece.

Συγκλονιστική, εν τω μεταξύ, είναι η ανταπόκριση εθελοντών και ιδιωτών επιχειρηματιών για τη συνδρομή των πυροπαθών, με την προσφορά στέγης, φαρμάκων και τροφίμων.

Οι δηλώσεις των αγνοουμένων γίνονται στον τηλεφωνικό αριθμο 199 της Πυροσβεστικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ