ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος του ΕΚΑΒ: Δεν είχαμε πρόσβαση σε όλα τα σημεία

Πρόεδρος του ΕΚΑΒ: Δεν είχαμε πρόσβαση σε όλα τα σημεία
EUROKINISSI/ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι διασώστες και οι κινητές μονάδες με γιατρούς που βρέθηκαν στο επίκεντρο των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής, μίλησε στο CNN Greece ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος.

Όπως εξηγεί, η μεγαλύτερη από αυτές ήταν το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν στα σημεία, από τα οποία δεχόντουσαν κλήσεις, λόγω της επικινδυνότητας από τα μέτωπα της πυρκαγιάς, αλλά και επειδή οι δρόμοι ήταν κλειστοί.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν το γεγονός ότι είχαμε κλήσεις από σημεία στα οποία δεν μπορούσαμε να έχουμε προσέγγιση λόγω επικινδυνότητας. Δηλαδή περιοχές που φλέγονταν δεν μπορούσε να μπει το ασθενοφόρο γιατί πολύ απλά θα έπαιρνε φωτιά και αυτό, θα κινδύνευαν και οι συνάδελφοι διασώστες», λέει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και συνεχίζει:

«Αν δεν άνοιγε το δρόμο η πυροσβεστική να μας έδινε ελεύθερο να πάμε να παραλάβουμε ή να μας έφερνε κάποια περιστατικά η ίδια η πυροσβεστική από τα σημεία που επιχειρούσε, δεν μπορούσαμε να μπούμε μέσα».

Το ΕΚΑΒ ενίσχυσε τη δύναμή του και με προσωπικό και με οχήματα, με σκοπό να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας, εξηγεί ο κ. Καρακατσιανόπουλος. Περίπου 20 ασθενοφόρα με κινητές μονάδες και γιατρούς, καθώς και το όχημα του ειδικού τμήματος Ιατρικής των καταστροφών του ΕΚΑΒ και μηχανές κινητοποιήθηκαν.

Σχετικά με τις κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική, σημειώνει ότι πολλές είχαν γίνει δύο και τρεις φορές, με αποτέλεσμα ο αριθμός ο οποίος υπήρξε να είναι επί της ουσίας μεγαλύτερος από τον αριθμό των ατόμων που είχαν ανάγκη.

«Θέλω να εξάρω τη δουλειά που έκαναν όλοι οι συνάδελφοι, από το συντονιστικό κέντρο μέχρι και την αιχμή του δόρατος, τα ασθενοφόρα στις κινητές μονάδες και τις μηχανές. Έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά. Τους αξίζουν συγχαρητήρια και αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αλλά και αυτοί που είχαν υπηρεσία», σημειώνει και καταλήγει:

«Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι λειτούργησε άψογα όλη η αλυσίδα της δημόσιας Υγείας, δηλαδή από μας, τα νοσοκομεία, όλοι οι συνάδελφοι οι υγειονομικοί δούλεψαν σαν ομάδα με έναν εξαιρετικά υποδειγματικό τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ