ΕΛΛΑΔΑ

Τα πέντε ερωτήματα που θα «ξεκλειδώσουν» τα αίτια της τραγωδίας

Τα πέντε ερωτήματα που θα «ξεκλειδώσουν» τα αίτια της τραγωδίας
REUTERS/Costas Baltas

Μπροστά σε ένα «βουνό» ερωτημάτων για κινήσεις, που ίσως έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, βρίσκεται η έρευνα της υπόθεσης της μεγάλης εθνικής τραγωδίας.

Ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός, που έχει διατάξει τη σχετική έρευνα, θα πρέπει να πάρει το «κουβάρι» των ευθυνών από την αρχή, ξεκινώντας από όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο Κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής όπου βρισκόταν η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και λάμβανε τις επιχειρησιακές αποφάσεις για τη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η έρευνα θα ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Καλλιτεχνούπολη και τα ερωτήματα που καλείται να διερευνήσει είναι:

Πόσες και ποιες δυνάμεις πήγαν;

Πώς έγινε η κατανομή τους;

Ποιος έδινε τις εντολές για το που θα στηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα, που θα γίνουν αντιπυρικές ζώνες, αλλά και που θα μπουν τα μηχανήματα για να ανοίξουν δρόμους;

Υπήρχε ή όχι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής από αέρος με το ελικόπτερο που διαθέτει η Πυροσβεστική ώστε να έχει πλήρη εικόνα από ψηλά και να ενημερώνει το Συντονιστικό Κέντρο;

Γιατί δεν δόθηκε εγκαίρως εντολή εκκένωσης;

Αναμφισβήτητα, πάντως το πιο σημαντικό ερώτημα αφορά το γιατί δεν δόθηκε εγκαίρως εντολή για την οργανωμένη εκκένωση μιας περιοχής όπου η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη τη στιγμή, μάλιστα, που υπήρχαν άσχημες καιρικές συνθήκες με δυνατούς ανέμους και η ιδιομορφία στη ρυμοτομία της περιοχής Μάτι (αδιέξοδοι δρόμοι, μικρά στενά και βράχια που οδηγούν στη θάλασσα) το καθιστούσε εξαιρετικά επικίνδυνο.

Και φυσικά το βασικότερο, ότι λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, στην περιοχή υπήρχαν χιλιάδες πολίτες που θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν στα αδιέξοδα δρομάκια ψάχνοντας δρόμο σωτηρίας από την πύρινη λαίλαπα.

Για όλα τα παραπάνω φυσικά υπάρχει η βασική προϋπόθεση να μπορεί ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής που έχει και το γενικό πρόσταγμα, να αναλύσει, να εκτιμήσει, και να αποφασίσει γρήγορα και άμεσα.

Πάντως, χθες, το CNN Greece δημοσίευσε την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αναφέρει, με κάθε λεπτομέρεια, όλο το σχέδιο για μια προληπτική εκκένωση οικισμού σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτής είναι το ότι ο υπεύθυνος αξιωματικός της Πυροσβεστικής ζητά την εκκένωση και οι ΟΤΑ την εφαρμόζουν.

Τις επόμενες μέρες τα βασικά αυτά ερωτήματα θα πρέπει να βρουν άμεσα απάντηση, οι υπεύθυνοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και τα συμπεράσματα θα πρέπει, επιτέλους, να είναι διδακτικά και στην πράξη.

Δείτε εδώ τι προβλέπει η σχετική εγκύκλιος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ