ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αττική: 87 νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές - Ολοκληρώθηκαν οι νεκροτομές

Φωτιά Αττική: 87 νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές - Ολοκληρώθηκαν οι νεκροτομές
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ανεβαίνει κι άλλο ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. 

Την ολοκλήρωση των νεκροτομών στις 86 σορούς που μεταφέρθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Αθήνας ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Νίκος Καρακούκης. Λίγες ώρες αργότερα κατέληξε -σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας- 62χρονος, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, ανεβάζοντας, έτσι τον αριθμό σε 87.

«Ολοκληρώσαμε την ιατροδικαστική έρευνα επί των σορών των θυμάτων που είχαν μεταφερθεί στο νεκροτομείο Αθηνών. Ήταν 86 νεκροί. Η ιατροδικαστική έρευνα ολοκληρώθηκε. Από εδώ και πέρα μένει το έργο της ταυτοποίησης το οποίο ολοκληρώνεται από άλλη υπηρεσία στα εγκληματολογικά εργαστήρια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νίκος Καρακούκης.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση των 11 εγκαυματιών που παραμένουν στη ΜΕΘ, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Συνολικά στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 49 ενηλικές εγκαυματίες καθώς πήραν εξιτήριο κάποιοι από αυτους που νοσηλεύονταν σε αυτά τις τελευταίες ημέρες.

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων είναι σταθερός. Η κατάσταση των 4 παιδιών κρίνεται καλή και δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να πάρουν εξιτήριο σήμερα ή τη Δευτέρα.

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο

Το τέλος του τριήμερου πένθους συνεπάγεται με την εκκίνηση της πολιτικής αντιπαράθεσης για τις ευθύνες της μεγάλης τραγωδίας.

Την έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 17:00 σήμερα αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές κατά την οποία Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Τόσκας και οι Αρχηγοί των Σωμάτων υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη.

Κι ενώ η χθεσινή συνέντευξη Τύπου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου, την ανάγκη πολιτικής βούλησης για σύγκρουση με τα συμφέροντα και ύπαρξη χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού εκφράζουν υπουργοί της κυβένησης.

Μιλώντας στον ANT1, o υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε πως «θα ελεγχθούν όλες οι πολεοδομικές άδειες στο Μάτι. Θα γκρεμίσουμε όπου χρειαστεί». Aπαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε πως δεν υπάρχει νόμιμη άδεια σε μηδέν απόσταση από την παραλία και τον αιγιαλό, θα ελεγχθούν όλες οι οικοδομικές άδειες. «Είκοσι έξι συμπολίτες μας κάηκαν γιατί υπήρχε μια μάντρα στο Μάτι. Όπου χρειαστεί θα γκρεμιστούν… είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί …» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

Σπίρτζης: Στο Μάτι θα γκρεμίσουμε όπου χρειαστεί

«Χρειάζεται συνολικός ανασχεδιασμός της πόλης. Αν μείνουν τα πράγματα ως έχουν θα είναι σαν να υπογράφουμε ένα ανοιχτό συμβόλαιο ότι κάποια στιγμή θα ξανασυμβούν τα ίδια» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Χρειάζεται αποφασιστικότητα. Πρέπει να υπάρξουν κοινόχρηστοι χώροι, να ανοίξουν δρόμοι και η πρόσβαση προς τις παραλίες. Αυτό σημαίνει και πολιτική βούληση και σύγκρουση με συγκεκριμένα συμφέροντα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ