Φωτιά Αττική: Καταβλήθηκε το έκτακτο επίδομα στους πρώτους 18 πυρόπληκτους
Πηγή: EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Καταβλήθηκε το έκτακτο επίδομα ενίσχυσης ύψους 5.000 ευρώ στους πρώτους 18 δικαιούχους που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών.

Έως τώρα έχουν υποβληθεί 1.136 αιτήσεις για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, η οποία ανέρχεται σε 5.000€ για φυσικά πρόσωπα, 6.000€ για τριτέκνους και πολυτέκνους και σε 8.000€ για επιχειρήσεις. 

Από τις 1.136 αιτήσεις, οι 391 κατατέθηκαν στο δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου, οι 363 στον δήμο Μαραθώνα, οι 282 στον δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 100 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η διαδικασία του ελέγχου των αιτήσεων προχωρά σε εντατικούς ρυθμούς.

Οι διατάξεις για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, καθώς και η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων ψηφίστηκαν χθες, Τετάρτη στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία με τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης: 
1.α. Επεκτείνεται η εφαρμογή της μνημονευόμενης κ.υ.α. (οικονομική ενίσχυση πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές) για κάθε κατοικία φυσικών προσώπων (όχι μόνον πρώτη κατοικία) που επλήγη από τις πυρκαγιές. Με την εν λόγω κ.υ.α., μεταξύ άλλων, προβλέπονται: 
• οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 600 ευρώ και επιπλέον ισόποση οικονομική ενίσχυση σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι πολύτεκνος ή/και άτομο με αναπηρία. 
• οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 5.900 ευρώ για την αντιμετώπιση επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσυσκευής και
• οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου 4.400 ευρώ, σε περίπτωση πρόκλησης μόνιμης σωματικής βλάβης λόγω τραυματισμού. 
β. Προβλέπεται ότι οι ως άνω δικαιούχοι εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αντιγράφου φορολογικής δήλωσης ή της Υπεύθυνης Δήλωσης του ν.1599/1986, όπως προβλέπεται στην αναφερόμενη κ.υ.α.
γ. Επαναπροσδιορίζεται ο βαθμός ζημιών, ως κριτήριο υπολογισμού της χορηγούμενης οικονομικής ενίσχυσης και επανακαθορίζεται ο συντελεστής υπολογισμού αυτών. 
δ. Για τις κατά τα ανωτέρω χορηγούμενες οικονομικές ενισχύσεις, εφαρμόζεται η διάταξη του αρ.271 του ν.4555/2018, σύμφωνα με την οποία: 

  • οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, κατά τη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών, 
    • οι σχετικές οικονομικές ενισχύσεις δεν κατάσχονται ούτε συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πιστωτικά ιδρύματα ή άλλους φορείς, καταβάλλονται εξ ολοκλήρου, χωρίς καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και δεν υπόκεινται σε φορολογία. Τυχόν συμψηφισθέντα ή κατασχεθέντα ποσά δεν αναζητούνται, αλλά αποδίδονται στους δικαιούχους.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!