ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά Εύβοια: Εκκενώθηκαν δύο χωριά λόγω της φωτιάς που μαίνεται

Πυρκαγιά Εύβοια: Εκκενώθηκαν δύο χωριά λόγω της φωτιάς που μαίνεται

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το μεσημέρι πλησίον του χωριού Κοντοδεσπότι στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια. Ο οικισμός εκκενώθηκε από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς, ενώ απομακρύνθηκαν και οι κάτοικοι του χωριού Σταυρός, για το οποίο υπήρχε, επίσης, εντολή εκκένωσης. 

 

Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο μέτωπο ανάμεσα στα δύο χωριά, ενώ οι φλόγες κατευθύνονται εκ νέου προς το Κοντοδεσπότι λόγω της αλλαγής του ανέμου.

Στην περιοχή, αυτή την ώρα, επιχειρούν κατάσβεση 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, 18 βυτιοφόρα, 11 μηχανήματα, ενώ στις προσπάθειες συμμετέχουν και 43 άτομα από τον ελληνικό στρατό. Τα εναέρια μέσα ( 6 αεροπλάνα, 5 ελικόπτερα, 2 PZL) αποσύρθηκαν μόλις έπεσε η νύχτα.

Ήδη έχουν φτάσει χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνεται συνεχώς για το πύρινο μέτωπο που μαίνεται από το μεσημέρι στην Εύβοια.

Πυρκαγιά Εύβοια: Τα πρώτα βίντεο από το πύρινο μέτωπο

Εκκενώθηκε και ο Σταυρός

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι κάτοικοι του Σταυρού συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού. Εκεί είχαν φτάσει λεωφορεία για να παραλάβουν περίπου 150 άτομα, τα οποία θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία για να περάσουν τη βραδιά τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις μέσα στη νύχτα.

Στο χωριό έγινε και η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που συγκλήθηκε για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των κατοίκων για προληπτικούς λόγους από τα χωριά και τις περιοχές που κινδυνεύουν.

Πυρκαγιά Εύβοια: Ορατοί στον αττικό ουρανό οι καπνοί της φωτιάς

Σε ό,τι αφορά τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν οι ρίψεις τόνων νερού από αέρος από όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά μέσα, ενώ δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής έχουν μεταφερθεί στην περιοχή για να συνδράμουν στον έλεγχο της κατάστασης.

Νωρίτερα, είχε εκκενωθεί και η Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπήκοου.

Έκλεισε η κυκλοφορία από και προς τη βόρεια Εύβοια

Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, οι περίπου 200 κάτοικοι του Κοντοδεσποτίου απομακρύνθηκαν από νωρίς, ενώ το χωριό είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τη φωτιά «πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής». Συμπληρώνοντας είπε: «Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πλέον στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια».

«Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο. Μπήκε πλέον μέσα σε πευκόφυτή περιοχή και κινείται πλέον προς τα Ψαχνά», σημείωσε ακόμη ο κ. Ψαθάς. Παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατόν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, υποστηρίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ