ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Διάσπαρτες εστίες, χωρίς ενεργά μέτωπα

Φωτιά Εύβοια: Διάσπαρτες εστίες, χωρίς ενεργά μέτωπα
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σε εξέλιξη,  χωρίς όμως να καίει σε ενιαίο μέτωπο, είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Εύβοια, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών κι εθελοντών που επιχειρούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς και πλέον περιορίστηκαν τα μεγάλα μέτωπα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, με τα πιο δύσκολα δύο σημεία προς τα βόρεια- βορειοανατολικά, κοντά στο Κοντοδεσπότι. Εκεί εστιάζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά, στην κατάσβεση συμμετέχουν 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 204 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 18 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 30 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος 4 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και 1 Συντονιστικό Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίσης ο δρόμος Χαλκίδας- Βόρειας Εύβοιας έχει ανοίξει από τη μία τη νύχτα και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς που καίει στην Εύβοια, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Ολονύχτια μάχη

Το βράδυ το μέτωπο έκαιγε στην περιοχή κοντά στο χωριό Κοντοδεσπότι, το οποίο εκκενώθηκε από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς, όπως και ο οικισμός του Σταυρού, η κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή Δάφνη Ψαχνών και η ιερά μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το βράδυ ο άνεμος κόπασε, γεγονός που βοήθησε τις δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

Η φωτιά ξέσπασε στις 15:23 το μεσημέρι της Κυριακής και έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ριπών του ανέμου, της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

Λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ της Κυριακής ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η απόφαση για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά και νωρίτερα, εξέφρασε την ελπίδα του να κερδηθεί η μάχη.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις. Μέλημά μας οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Μόλις κηρύξαμε τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Θερμή παράκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής», είπε.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της πυρκαγιάς τόσο από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, όσο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται, επίσης, στο σημείο. Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως η απόφαση των εκκενώσεων των χωριών ελήφθη μόνο για προληπτικούς λόγους και δεν κινδύνευσαν ζωές.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων

Λόγω της σοβαρότητας του πύρινου μετώπου συγκλήθηκε εκτάκτως και το Συμβούλιο Διαχείρησης Κρίσεων, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη.

19903489

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το Συμβούλιο συνεδρίασε προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Στο Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων συμμετείχαν ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Υποστήριξης, οι συντονιστές και οι επιτελείς, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, δύο εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και ένας του Λιμενικού.

Παράλληλα, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό και πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες σε πολλές περιοχές της χώρας, από την πυροσβεστική, την αστυνομία και τον στρατό, καθώς και εναέρια επιτήρηση από αεροσκάφη και ελικόπτερα της αστυνομίας, της πυροσβεστικής του στρατού και αερολεσχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ