ΕΛΛΑΔΑ

Ντοκουμέντα από τις προκλήσεις Τούρκων ψαράδων ανοικτά της Λέρου

Ντοκουμέντα από τις προκλήσεις Τούρκων ψαράδων ανοικτά της Λέρου
EUROKINISSI

Το πρόσφατο επεισόδιο με πυροβολισμούς κατά Ελλήνων ψαράδων, ανοικτά της Λέρου, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, όπου Τούρκοι αλιείς εισέρχονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα προκειμένου να ψαρέψουν.

Σύμφωνα με την καταγγελία Ελλήνων αλιέων, οι πυροβολισμοί κατά δύο ελληνικών καϊκιών, στο επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου, προήλθαν από τουρκικά αλιευτικά. Οι Έλληνες αλιείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και ειδοποίησαν το Λιμενικό, που βρέθηκε επιτόπου με δύο σκάφη, ωστόσο τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα.

Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από Έλληνες ψαράδες και εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα το newsbomb.gr, φαίνονται τα τουρκικά αλιευτικά να κοντά στα ελληνικά νησιά, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε περιστατικά που γίνονται, όχι μόνο τη νύχτα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως αναφέρει και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Στο πρώτο βίντεο ο Έλληνας ψαράς ακούγεται να λέει πως δύο τουρκικά αλιευτικά βρισκόταν δυτικά της νήσου Καλαπόδι, βόρεια της Λέρου και νότια των Λειψών. «Πήγαμε να αλιεύσουμε και δύο τουρκικά αλιευτικά ήρθαν πάνω μας και με σκοπό να προστατεύσουμε τα εργαλεία μας αυτοί μας έριξαν με το όπλο έξι φορές. Όσο πάει η κατάσταση και χειροτερεύει», σημειώνει, ενώ στο δεύτερο βίντεο καταγγέλλει απειλές από την πλευρά των Τούρκων. «Είναι το σκάφος του λιμενικού εδώ και δέχτηκε απειλές», λέει χαρακτηριστικά.

Όπως κατήγγειλαν οι αλιείς, οι Τούρκοι που βρίσκονταν στην περιοχή, πυροβόλησαν προς το μέρος τους, τονίζοντας, μάλιστα, ότι οι πυροβολισμοί ήταν κατά ριπάς.

«Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς, oι υπόλοιποι ήταν κατά βολή. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο», είπε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha ο ψαράς Λευτέρης Γιαννούκας, που βρισκόταν στο ένα αλιευτικό.

Την ίδια ώρα, σε φωτογραφίες φαίνεται και τουρκικό πολεμικό σκάφος, αλλά και σκάφος του λιμενικού σώματος της γειτονικής χώρας, που πλέουν σε απόσταση ασφαλείας.

Τι λέει το Λιμενικό

Από την πλευρά του το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι διεξάγει προανάκριση για το σοβαρό επεισόδιο της Κυριακής ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και ο αρμόδιος εισαγγελέας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο του Λιμενικού «πράττει τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Λιμενικού σημειώνεται:

«Αναφορικά με τις καταγγελίες Ελλήνων αλιέων περί χρήσης πυρών από τουρκικά αλιευτικά , πρωινές ώρες χθες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Λέρου, από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής γίνεται γνωστό ότι τα υπόψη καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πράττει πάντοτε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε οποιοδήποτε παραβατική συμπεριφορά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ