ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας: Τουλάχιστον 100 οι περιοχές σαν το Μάτι - Αναμένουμε σεισμό άνω των 7R στην Τουρκία

Λέκκας: Τουλάχιστον 100 οι περιοχές σαν το Μάτι - Αναμένουμε σεισμό άνω των 7R στην Τουρκία
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Στους παράγοντες που κατέστησαν την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι σε παγίδα θανάτου για 96 ανθρώπους, αλλά και στον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού στην Τουρκία αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Όπως αποκάλυψε, υπάρχουν ακόμη 100 περιοχές – τουλάχιστον – στην ελληνική επικράτεια όπως το Μάτι, που μπορούν να καταστούν «φονικές παγίδες» σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ, παράλληλα, εκτίμησε πως το ρήγμα της Ανατολίας θα μπορούσε να δώσει έναν ισχυρό σεισμό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτώμενος αναφορικά με την εφιαλτική προειδοποίηση για έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο καθώς κρίνεται πως το ρήγμα της Ανατολίας θα μπορούσε να δώσει τέτοιο σεισμό μιας και κάποια κομμάτια του δεν έχουν σπάσει.

«Μέχρι το 2023 θα πρέπει να εκτονωθεί ένας σεισμός της τάξης άνω των 7 Ρίχτερ, πρέπει να σπάσει αυτό το κομμάτι του ρήγματος γιατί χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει. Πράγματι αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός», είπε και σημείωσε πως όσο καθυστερεί ο σεισμός, τόσο αυξάνεται η ένταση που θα έχει.

Συμπληρώνοντας τόνισε πως «οι μεγάλες αλήθειες πονάνε» και συνέχισε λέγοντας: «όλος ο κόσμος προχωράει, εμείς μένουμε πίσω. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση για όλα τα ενδεχόμενα. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη φύση, όταν η φύση βλέπει πως κάτι δεν γίνεται σωστά, αντιδρά».

Τουλάχιστον 100 οι ζώνες υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα

Ο κ. Λέκκας, ακόμη, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με μία σειρά περιοχών στην ελληνική επικράτεια που αποτελούν ζώνες υψηλού κινδύνου και εξήγησε τις δομικές αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν για την αποτροπή άλλων καταστροφών, όπως αυτή στο Μάτι, όπου οι σφοδροί άνεμοι, ο ελάχιστος χρόνος αντίδρασης και οι πολεοδομικές στρεβλώσεις κατέστησαν την πυρκαγιά μία παγίδα θανάτου για 96 άτομα.

Στο Μάτι, όπως είπε, «η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον όταν, όπως εξήγησε, θα ξεσπούν περισσότερες πυρκαγιές, τα ενταθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30%, ενώ 60% θα είναι η αύξηση των κατολισθήσεων.

Ανέφερε πως υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 100 περιοχές σαν το Μάτι σημειώνοντας: «Ο Κάλαμος ή οι Άγιοι Απόστολοι είναι ακόμη πιο δύσκολες περιοχές, στο Μάτι υπήρχαν και κάποιες διέξοδοι διαφυγής».

«Τα μαθήματα αυτοπροστασίας είναι αναγκαία και πρέπει να μπουν στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μάθημα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια για το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν άλλα μαθήματα που πραγματικά είναι άχρηστα», είπε ο κ. Λέκκας, τονίζοντας πως πρέπει να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας για πυρκαγιές – γενικώς και στα σχολεία – κάθε έξι μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ