ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευόμενους γιατρούς στα νοσοκομεία - 20% οι κενές θέσεις στην Αττική

Μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευόμενους γιατρούς στα νοσοκομεία - 20% οι κενές θέσεις στην Αττική
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τη μεγάλη έλλειψη ειδικευομένων γιατρών, όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής στην Αττική, επισημαίνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ακόμα και στα πιο κομβικά νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός», το ΚΑΤ, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, οι κενές θέσεις ειδικευομένων γιατρών αποτελούν το 20% των οργανικών θέσεων. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται στις ειδικότητες των αναισθησιολόγων, ουρολόγων, ΩΡΛ, αιματολόγων, βιοπαθολόγων, θωρακο-καρδιο-αγγειοχειρουργών, γενικών χειρουργών κ.α.

Οι νέοι γιατροί «παίρνουν των ομματιών τους» και μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να ξεκινήσουν ειδικότητα, καθώς είναι αβέβαιο το επαγγελματικό και επιστημονικό τους μέλλον στα νοσοκομεία της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναμονή για την έναρξη ειδικότητας είναι μηδενική σε πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ. για ΩΡΛ στον «Ευαγγελισμό».

Ποιος θα πάει για ειδικότητα στην επαρχία, όταν υπάρχουν κλινικές με ένα μόνο ειδικευμένο γιατρό, διερωτάται η ΕΙΝΑΠ εξηγώντας ότι η έλλειψη γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, που συναντάται κυρίως στα νοσοκομεία της επαρχίας, απωθεί κάποιον από το να ξεκινήσει ειδικότητα. Και στα νοσοκομεία των αστικών κέντρων, όμως, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Το μισθολόγιο για τον ειδικευόμενο γιατρό είναι απαράδεκτο, τονίζει η ΕΙΝΑΠ, στα 960 ευρώ, οι εφημερίες είναι αμέτρητες, 8 το μήνα κατά μέσο όρο με ωρομίσθιο 2,5 ευρώ. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ανεπαρκές, είτε επειδή δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός είτε επειδή οι ειδικευμένοι γιατροί είναι λίγοι. Ανασταλτικός παράγοντας είναι επίσης ότι οι διορισμοί μόνιμων γιατρών τα τελευταία 10 χρόνια γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ διευρύνεται ο θεσμός των επικουρικών γιατρών με διετείς συνήθως συμβάσεις, που δεν καλύπτει ούτε την επαγγελματική ούτε την επιστημονική ανέλιξη των νέων γιατρών.

«Τι ανακάλυψαν οι κυβερνήσεις μπροστά στην έλλειψη ειδικευομένων; Την παράταση μέχρι 2 ή και περισσότερα χρόνια. Να βγάζουν δουλειά ειδικευμένου με μισθό ειδικευομένου» καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ. Αυτή τη στιγμή, στα τέσσερα προαναφερθέντα κεντρικά νοσοκομεία η εικόνα είναι η εξής:

  • Ευαγγελισμός: υπηρετούν 380 ειδικευόμενοι, εκ των οποίων οι 95 σε παράταση, με κενές 75 θέσεις.
  • Γεννηματάς: υπηρετούν 231 ειδικευόμενοι, εκ των οποίων 60 σε παράταση, με κενές 30 θέσεις.
  • ΚΑΤ: υπηρετούν 108 ειδικευόμενοι, εκ των οποίων 45 σε παράταση, με κενές 90 θέσεις.
  • Νίκαια: υπηρετούν 235 ειδικευόμενοι, εκ των οποίων 49 σε παράταση, με κενές 45 θέσεις.

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει, επίσης, «εκβιαστικές» πρακτικές από διοικητές και διευθυντές νοσοκομείων προς νέους γιατρούς, να εφαρμόζουν εφημερία τομέα. «Δηλαδή χειρουργός να εφημερεύει για ΩΡΛ κλινική, ορθοπεδικοί για ουρολογική κ.ο.κ. Προειδοποιούμε! Οι νέοι γιατροί δεν είναι "μπαλάκι κανενός"!» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιστραφεί το ρεύμα της μετανάστευσης των νέων γιατρών, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, είναι: μαζικές προσλήψεις μόνιμων επιμελητών Β΄, αξιοπρεπές μισθολόγιο και ωρομίσθιο εφημερίας, εκπαιδευτικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, μία εφημερία την εβδομάδα και την επόμενη μέρα ρεπό». «Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να σέβεται τον ασθενή και τους λειτουργούς της υγείας» καταλήγει η ένωση των νοσοκομειακών γιατρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ