ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στο υπουργείο Παιδείας για το ιαπωνικό manga «Death Note»

Συναγερμός στο υπουργείο Παιδείας για το ιαπωνικό manga «Death Note»
IMDb/Death Note: Desu nôto

Σήμα συναγερμού για τις επιπτώσεις του ιαπωνικού σίριαλ «Death Note» στέλνει το υπουργείο Παιδείας. Το γιαπωνέζικο σίριαλ είχε προκαλέσει την κινητοποίηση των δικαστικών Αρχών, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν πλήρως τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου, πριν τελικώς οι ανησυχίες διαβιβαστούν σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

Στα έγγραφα της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αναφέρεται, χαρακτηριστικά, η περίπτωση ενός μαθητή, που έπεφτε θύμα bullying στο σχολείο του. Βλέποντας τη σειρά απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας, που επηρέασε καθοριστικά την ψυχολογία του και οδήγησε σε απρόβλεπτες επιπτώσεις.

«Ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις όλους τους κακούς», αναφέρεται, σχετικά με τη υπόθεση.

H εισαγγελία του Αρείου Πάγου εφιστά την προσοχή για τις επιπτώσεις και ζητά από το υπουργείο Παιδείας να ενημερώσει όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για τους κινδύνους.

Το θέμα με το «Death Note» είχε αρχικά ξεκινήσει από την Κρήτη με την εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου να ενημερώνει για την «τρέλα» που απειλεί σοβαρά και τους μαθητές του νησιού.

Στη συνέχεια, η εισαγγελία Ροδόπης, θέλοντας να προλάβει πιθανούς κινδύνους, ενημέρωσε τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, αλλά και τις αστυνομικές Αρχές και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

«Η δημοτικότητα του «Death Note» σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο «Death Note», με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία. Η κυκλοφορία του «Death Note» έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα «Mangamoord» (Φόνος του Manga)», αναφερόταν στην ανακοίνωση του εισαγγελέα Πρωτοδικών που είχε δημοσιευτεί τον Ιούνιο.

Η υπόθεση του «Death Note»

Είναι μία σειρά ιαπωνικών manga, σε σενάριο Όομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα. Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειες του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του «L».

Αρχικά, το manga δημοσιεύτηκε σε σελίδες περιοδικού, ενώ η μεταφορά σε άνιμε έπαιξε στην ιαπωνική τηλεόραση. Η σειρά ενέπνευσε επίσης ταινίες, μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια. Το manga κυκλοφορεί και στα ελληνικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ