ΕΛΛΑΔΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Στα εξήντα τα κρούσματα στην Κ. Μακεδονία

Ιός Δυτικού Νείλου: Στα εξήντα τα κρούσματα στην Κ. Μακεδονία
Pixabay

Στα εξήντα ανέρχονται πλέον τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των εκτελεστικών επιτροπών της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ιό ανέρχεται πλέον σε έξι και κάλεσε τους δήμους, την ερχόμενη χρονιά, να προβλέψουν στους προϋπολογισμούς τους κονδύλια για εξειδικευμένου χαρακτήρα ψεκασμούς σε συγκεκριμένα σημεία εντός των ορίων τους.

Σημάδια και συμπτώματα

Η μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι είτε ασυμπτωματική σε περίπου 80% των μολυσμένων ανθρώπων, είτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό ή σοβαρή ασθένεια.

Περίπου 20% των ατόμων που μολύνονται θα αναπτύξουν πυρετό του Δυτικού Νείλου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα, ναυτία, έμετο, περιστασιακά με δερματικό εξάνθημα (στον κορμό του σώματος) και διογκωμένους λεμφαδένες.

Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου (όπως η εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου ή η μηνιγγίτιδα ή η πολιομυελίτιδα του Δυτικού Νείλου) περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, δυσκοιλιότητα, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 150 άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου θα αναπτύξει μια πιο σοβαρή μορφή ασθένειας. Σοβαρές ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ωστόσο τα άτομα άνω των 50 ετών και ορισμένα άτομα με ανοσοκαταστολή (για παράδειγμα, ασθενείς με μεταμόσχευση) διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όταν μολυνθούν με τον ιό.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 3 έως 14 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ