ΕΛΛΑΔΑ

«Βελτίωση παροχών, μείωση επιβαρύνσεων και ενίσχυση προσωπικού στην Υγεία»

«Βελτίωση παροχών, μείωση επιβαρύνσεων και ενίσχυση προσωπικού στην Υγεία»
EUROKINISSI/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Δεν υπάρχει εναλλακτικό αφήγημα πάνω στην πολιτική του υπουργείου Υγείας, παρά τις όποιες καθυστερήσεις και αστοχίες. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή (03/09/2018) εκδήλωση δημόσιου απολογισμού του κυβερνητικού έργου στο χώρο της Υγείας, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιώργο Γιαννόπουλο.

Στη Θεσσαλονίκη μετέβη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να υποβληθεί και η ίδια στη διαδικασία του δημόσιου απολογισμού, από την οποία προηγουμένως είχαν περάσει διοικήσεις νοσοκομείων, Υγειονομικών Περιφερειών και εποπτευόμενων φορέων. Η ενίσχυση του θεσμού της δημόσιας λογοδοσίας στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, λειτουργεί σε αυτήν τη χρονική συγκυρία και προπαρασκευαστικά για την έλευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και την 83η ΔΕΘ, στην κατεύθυνση «οικοδόμησης ενός νέου κοινωνικού κράτους» που θα κρίνει και το πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής από εδώ και πέρα.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Γιαννόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, παρουσίασαν τα πεπραγμένα της τριετίας καθώς και τους άξονες της πολιτικής για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Η αποτίμηση της εκδήλωσης είναι θετική για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τόσο από άποψη συμμετοχής όσο και από τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε. Έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις, λέει ο κ. Γιαννόπουλος στο CNN Greece, για το ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και οι στοχεύσεις στην πολιτική υγείας, όχι μόνο με ορίζοντα τις εκλογές, αλλά για την επόμενη τετραετία-πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, δύο είναι οι κύριοι άξονες για το υπουργείο Υγείας:

  • η βελτίωση των παροχών και η μείωση των επιβαρύνσεων για τους πολίτες,
  • η ενίσχυση του προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, μείωση των επιβαρύνσεων σημαίνει μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και παρεμβάσεις σε τομείς όπως η αποκατάσταση - αποθεραπεία και η οδοντιατρική περίθαλψη, η οποία σήμερα τείνει να είναι καθολικά ιδιωτική.

«Πρόκειται για μόνιμες ρυθμίσεις και όχι για one-off παροχές» διευκρινίζει ο κ. Γιαννόπουλος.

Βέβαια, τα παραπάνω αλλά και η βελτίωση των παροχών δεν νοούνται χωρίς ενίσχυση του προσωπικού, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστικά, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή εκδήλωση, στην ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με 520 προσλήψεις μόνιμων ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ και στο άνοιγμα των κλειστών κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) . Έχουν προκηρυχθεί όλες οι κενές οργανικές θέσεις στις ΜΕΘ και στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών σε όλη τη χώρα, με στόχο να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια, που είναι γύρω στα 80-90, μέσα στο 2019.

Όσο για το φλέγον ζήτημα του προϋπολογισμού για την υγεία, ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει ότι θα υπάρξει αύξηση των δημοσίων δαπανών το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο όμως του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και σε συνάρτηση με την πορεία του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ