ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχίες για την επάρκεια ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος

Ανησυχίες για την επάρκεια ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος
EUROKINISSI

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος από το 2019 και μετά στην περίπτωση που δεν αυξηθούν οι επιτρεπόμενες ώρες λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στην Καρδιά της Κοζάνης και του Αμυνταίου της Φλώρινας κρούει η διοίκηση της δημόσιας εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου έγινε παρουσίαση των δεδομένων των έξι μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη στην Καρδιά και στο Αμύνταιο, οι οποίες εξαντλούν το επιτρεπόμενο όριο των 17.500 ωρών λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει κοινοτικών οδηγιών αυτές θα πρέπει να αποσυρθούν στην περίπτωση που δεν γίνουν επενδύσεις περιβαλλοντικής τους αναβάθμισης.

Η διοίκηση της ΔΕΗ ζητεί την αύξηση των ωρών λειτουργίας στις 32.000 ώρες καθώς τον επόμενο χρόνο θα προκληθεί άμεσα έλλειμμα 1.000 MW (Μεγαβάτ) και αν συνυπολογιστεί και η απόσυρση από το 2025 των μονάδων του λιγνιτικού σταθμού της «Μεγαλόπολης Α» τότε το έλλειμμα θα φτάσει τα 1.500 MW.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα στελέχη της εταιρείας στο ενδεχόμενο της μη έγκρισης του αιτήματος για την αύξηση των ωρών η χώρα θα ανεβάσει κατά 10% την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο (θα λειτουργούν περισσότερο αυτές οι μονάδες ρεύματος) με αποτέλεσμα την αύξηση της χονδρικής τιμής ρεύματος ακόμη και στα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από περίπου 50 ευρώ σήμερα. Επιπλέον, σε περιπτώσεις υπερβολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας οι διακοπές θα είναι αναπόφευκτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ