ΕΛΛΑΔΑ

Πρωταγωνίστρια της βιομηχανικής ανάπτυξης η φαρμακοβιομηχανία

Πρωταγωνίστρια της βιομηχανικής ανάπτυξης η φαρμακοβιομηχανία

Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας θέτει, για ακόμη μία φορά, ψηλά τον πήχη για την μεταμνημονιακή εποχή, αναφορικά με το ζήτημα της βιομηχανικής ανάκαμψης. Αν υποθέσουμε ότι ο κύκλος των Μνημονίων έχει τελειώσει, τότε είναι αδήριτη ανάγκη η Ελλάδα να δώσει μεγάλη έμφαση στον τομέα της παραγωγής.

Η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να διασφαλίσει την παραγωγή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ο κλάδος μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή, αρκεί να το επιτρέψουν οι συνθήκες: ένα σταθερό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, μία λογική φορολογική (και όχι φοροεισπρακτική) πολιτική και φυσικά ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών στο τελευταίο του εβδομαδιαίο δελτίο «Η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια χωρίς να διαθέτει την παραγωγική βάση και την εξωστρέφεια που απαιτείται για να απογειωθεί η οικονομία της. Χρειάζεται λοιπόν, συνέχιση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αυξηθούν τα μερίδια των επενδύσεων έναντι της κατανάλωσης και των εξαγωγών έναντι των εισαγωγών στο ΑΕΠ.

Οι επενδύσεις δεν έρχονται απλώς και μόνο επειδή βγαίνουμε από τα Μνημόνια. Προϋποθέτει να ισχύσει στην Ελλάδα το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας μιας ελεύθερης και διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας της αγοράς, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο».

Έτσι, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος συμμετείχαν την περασμένη Παρασκευή, μαζί με 19 ακόμη βιομηχανικούς περιφερειακούς και κλαδικούς φορείς, σε συνάντηση του ΣΕΒ, θέτοντας προς τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα οκτώ προτεραιότητες για τη βιομηχανική ανάκαμψη.

Οι κοινές αυτές προτάσεις, μπορούν να δώσουν μία άμεση τόνωση για τη βιομηχανική αναγέννηση της χώρας, που μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης στο 12% του ΑΕΠ, έως το 2020.

Ειδικότερα, προτεραιότητα για τους βιομηχανικούς συνδέσμους είναι τα εξής σημεία:

  1. Εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
  2. Μείωση κόστους ενέργειας αλλά και ειδικών φόρων που πλήττουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της μεταποίησης.
  3. Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων (συνδυασμός φόρων και εισφορών στους μισθωτούς καθώς και εταιρικούς φόρους).
  4. Επενδυτικά κίνητρα που θα προωθήσουν τις επενδύσεις στη μεταποίηση και τις προκλήσεις του Industry 4.0, ένα νέο πλαίσιο fast track με απλούστερες διαδικασίες και μικρότερο όριο ένταξης, προγράμματα ΕΣΠΑ ειδικά για τη μεταποίηση αλλά και για τις βιομηχανικές περιοχές που έχουν πληγεί υπέρμετρα από την κρίση.
  5. Καλύτερη λειτουργία και εποπτεία αγοράς με ηλεκτρονικά μέσα και αυστηρότερους ελέγχους διακίνησης προϊόντων, σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές ποιότητας, αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου.
  6. Ταχύτερη αδειοδότηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατάργηση της κατάταξης βάσει οχλήσεων, απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, μετάπτωση στο καθεστώς «γνωστοποίησης λειτουργίας» και των δραστηριοτήτων κατηγορίας Α2.
  7. Κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας – μεταποίησης σε τεχνικά επαγγέλματα, αναβάθμιση του θεσμού τα μαθητείας και πρακτικής άσκησης, σύγχρονες μορφές και δομές κατάρτισης (ειδικά στην περιφέρεια), νέα μεταπτυχιακά προγράμματα βιομηχανικής εξειδίκευσης.
  8. Εμβάθυνση της βιομηχανικής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η βιομηχανία-μεταποίηση δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα ανάκαμψης. Καινοτομεί, επενδύει, παράγει και εξάγει. Η ταχύτερη βιομηχανική ανάκαμψη είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας. Η αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου βιομηχανίας στην Κυβέρνηση αποτελεί σίγουρα θετική εξέλιξη και ικανοποιεί πάγιο αίτημα του ΣΕΒ και των υπόλοιπων παραγωγικών φορέων. Καλούμε την Πολιτεία να προωθήσει τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους στοχευμένες παρεμβάσεις για την απλοποίηση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος εντός του οποίου λειτουργεί η Ελληνική μεταποίηση. Πρόκειται για σημαντική πρόκληση που απαιτεί σημαντικό δι-υπουργικό συντονισμό από τον κ. Πιτσιόρλα. Ο ΣΕΒ, η Ελληνική Παραγωγή, οι περιφερειακοί και κλαδικοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι έχουμε κοινή αντίληψη και προτάσεις ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης στη συνεισφορά της βιομηχανίας στην οικονομία (περίπου 9% του ΑΕΠ έναντι 15% του μέσου ευρωπαϊκού όρου).»

Αρκεί όλα τα παραπάνω, να μην μείνουν για ακόμη μία φορά στα χαρτιά, αλλά να γίνουν πράξεις. Το οφείλουμε στους Έλληνες που άντεξαν και έβαλαν πλάτη στα χρόνια της κρίσης, αλλά και στις επιχειρήσεις που στήριξαν όχι μόνο την αιμορραγούσα οικονομία αλλά και την καταρρακωμένη κοινωνία που διψά για να σηκώσει κεφάλι!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ