ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλώνας Ζορμπάς: Πού εντοπίζονται τα πρώτα προβλήματα

Κυκλώνας Ζορμπάς: Πού εντοπίζονται τα πρώτα προβλήματα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Θυελλώδεις ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις έφερε ο μεσογειακός κυκλώνας Ζορμπάς, με τα πρώτα προβλήματα να εντοπίζονται στη νότια Πελοπόννησο και ειδικότερα στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Έντονη βροχόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα και στην Αττική, χωρίς, ωστόσο, να έχουν παρατηρηθεί προς στιγμήν σοβαρά προβλήματα – πλην διακοπών ρεύματος σε Παλλήνη, Ζούμπερι και Αρτέμιδα. Όπως εκτιμούν μετεωρολόγοι δεν αποκλείεται τα έντονα καιρικά φαινόμενα να διαρκέσουν για αρκετές ώρες. Σε ισχύ παραμένουν τα απαγορευτικά απόπλου.

Στη νότια Πελοπόννησο, και ειδικότερα στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας, τα τεράστια κύματα προκαλούν καταστροφές στις παράκτιες περιοχές, όπως γράφει το meteo.gr.

Την ίδια ώρα, οι σφοδρές καταιγίδες δυσκολεύουν τις μετακινήσεις, καθώς σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα.

H Εικόνα 1 δείχνει τα 8 μεγαλύτερα ύψη υετού που καταγράφουμε μέχρι τις 15:30. Στις Σπέτσες και το Κρανίδι Αργολίδας το ύψος βροχής ξεπερνά τα 110 και 100 mm αντίστοιχα και οι καταιγίδες μετακινούνται σταδιακά προς τη Στερεά Ελλάδα.

1

Στην δορυφορική εικόνα (Εικόνα 2) βλέπετε τη θέση του Ξενοφώντα με το «μάτι» του να διακρίνεται στη νήσο Σαπιέντζα στις 12:10 ώρα Ελλάδος.

2

Η ελάχιστη πίεση που κατέγραψαν οι επίγειοι μετεωρολογικοί σταθμοί κοντά στο κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού συστήματος ήταν 988.7 hPa στην Πύλο.

3

Η Εικόνα 3 από το «Ανεμολόγιο» δείχνει την προβλεπόμενη θέση του κυκλώνα με την ταχύτητα και διεύθυνση των ανέμων το βράδυ του Σαββάτου 29/09 όταν οι καταιγίδες αναμένονται ισχυρές σε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένου της Αττικής (Εικόνα 4).

Τι λέει ο δήμαρχος του δήμου Δυτικής Μάνης

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Ιωάννης Μαραμπέας, τα σημαντικότερα προβλήματα επικεντρώνονται στις παραλιακές περιοχές.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος είπε ότι «λόγω του μεγάλου κυματισμού έκλεισαν παραλιακοί δρόμοι, αλλά μηχανήματα του δήμου εργάζονται για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά.»

Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν προκληθεί ζημιές σε προβλήτα στο λιμάνι της Καρδαμύλης, ενώ βυθίστηκε ένα αλιευτικό σκάφος στην Στούπα.».

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε οικισμούς, λόγω πτώσης δέντρων, αλλά συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται για την αποκατάσταση των βλαβών», προσθέτοντας ότι «δίνεται βαρύτητα και στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια.»

Επίσης, ο δήμαρχος τονίζει ότι «μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε αν υπάρχουν και σε ποια έκταση ζημιές στο αγροτικό δίκτυο».

Κλειστοί δρόμοι σε Αργολίδα, Αρκαδία και Μεσσηνία

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αργολίδα έχει κλείσει η είσοδος του Κρανιδίου, ενώ στην Αρκαδία, λόγω πτώσης πετρών, έχουν κλείσει οι δρόμοι Άστρους - Άργους, στο ύψος του Ξηροπήγαδου και Άστρους - Λεωνιδίου, στο ύψος του Κρυονερίου.

Πολλά προβλήματα από την υπερχείλιση του ποταμού Ξεριά έχουν δημιουργηθεί στην πόλη του Άργους. Τα νερά από το ποτάμι έχουν κατακλύσει τους γύρω δρόμους στο ύψος του ΟΣΕ και ξεχύνονται προς το κέντρο της πόλης, ενώ η Ινάχου και η Καρπετοπούλου έχουν σοβαρό πρόβλημα με τα φρεάτια να μην μπορούν να δεχθούν το όγκο των νερών.

Δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς έχει δεχτεί η Πυροσβεστική, ενώ η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην είσοδο του Άργους από το Ναύπλιο στο ύψος του Αγίου Βασιλείου.

Στις περιοχές αυτές βρίσκονται μηχανήματα της Περιφέρειας, και προχωρούν στις απαραίτητες εργασίες, ώστε να δοθούν και πάλι οι δρόμοι στην κυκλοφορία.

Στην Μεσσηνία, έχουν κλείσει, λόγω του έντονου κυματισμού, οι παραλιακοί δρόμοι στην Μεθώνη, στην Καρδαμύλη, στο Ακρογιάλι και στις Κιτριές, ενώ στην Καλαμάτα προκλήθηκαν ζημιές σε δύο αυτοκίνητα, μετά την πτώση δέντρων.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική

Την ίδια ώρα, η ελληνική αστυνομία ανακοίνωσε εκτροπές κυκλοφορίας στην Αττική, για προληπτικούς λόγους.

Η αστυνομία παρακαλεί τους οδηγούς των οχημάτων να συμμορφώνονται και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και τις σχετικές πινακίδες, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία και να προληφθούν τροχαία ατυχήματα.

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Σαλαμίνος στη Σαλαμίνα, από το ύψος της συμβολής με την οδό Αγίου Λαυρεντίου έως το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Θερμοπυλών, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Δείτε αναλυτικά:

Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, στο ύψος της χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων “CYCLON”), ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.
Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, στο ύψος του κόμβου Οινόης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.
Αττική Οδός, έξοδος 1 (προς Μάνδρα).
Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της αερογέφυρας Μάνδρας (ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα).
Οδός Θριασίου Πεδίου (κόμβος Θριασίου Νοσοκομείου), ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαγούλα/Μάνδρα.
Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Μεγάλου Λούκα/ Λεωνίδα Στάμου (διασταύρωση Μάνδρας/ Μαγούλας), ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Παρότι τα πρώτα στοιχεία έδειχναν ότι λίγες περιοχές θα βρίσκονταν στο πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα, όπως φαίνεται τελικά δεν θα επηρεαστούν μόνο το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η δυτική Μακεδονία.

Στη λίστα των περιοχών που θα πληγούν από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα προστέθηκαν, σήμερα το πρωί, το βόρειο Αιγαίο, η ανατολική Μακεδονία, καθώς και η Θράκη.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ