Ισχυρές δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ αλλά και 3 δύτες που έχουν φτάσει στην περιοχή από την Αθήνα προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία πιθανά να βρίσκονται οι τρεις αγνοούμενοι που αναζητούνται στην Εύβοια μετά από την επέλαση του «Ζορμπά» στην περιοχή. Την ίδια στιγμή η ισχυρή βροχόπτωση συνεχίζεται για 2 ώρες περίπου παρά το γεγονός ότι ενδιάμεσα υπήρξε μια ύφεση που δεν κράτησε παραπάνω από 1 ώρα.

Οι Αρχές αναζητούν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που χάθηκε στο Πήλι Ευβοίας, τη στιγμή που στην περιοχή μεταξύ Προκοπίου Μαντουδίου αγνοείται ο οδηγός ενός οχήματος. Όπως έγινε γνωστό, η συνοδηγός πρόλαβε και βγήκε, ενημερώνοντας τις αρχές.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίαςγια την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα και προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.:

- τις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Μαλεσίνας - Θεολόγου του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και

- τις Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από την κεντρική προς την Βόρεια Εύβοια ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα καλύπτουν μέχρι αυτή την ώρα με ισχυρή βροχόπτωση όλη τη Βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο.

Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί για αύριο Δευτέρα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή τους.

Από το πρωί, οι κάτοικοι στο Μαντούδι Ευβοίας μετρούν τις πληγές τους, καθώς πλημμύρισαν σπίτια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ανέβουν στις ταράτσες τους για να προστατευτούν.

 

Με την ίδια ένταση πέφτει η βροχή και στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας, αλλά ωστόσο ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που συγκεντρώθηκαν εκεί μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την ύφεση των καιρικών συνθηκών για να αντλήσουν νερά από διάφορα επικίνδυνα σημεία και από σπίτια και καταστήματα. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι κλήσεις στην Πυροσβεστική έχουν ξεπεράσει τις 80 για αντλήσεις υδάτων.

«Αν δεν είχαμε προλάβει να κόψουμε την κυκλοφορία των ΙΧ στην περιοχή του Θεολόγου και τις Μαλεσίνας νωρίς τα ξημερώματα, σήμερα θα μιλούσαμε για νέα Μάντρα καθώς όσοι είχαν τουριστικές κατοικίες στην περιοχή προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να περάσουν μέσα από τα νερά για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα σπίτια τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε κόκκινο συναγερμό Φθιώτιδα-Βοιωτία

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις όμως έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του νόμου της Φθιώτιδας με συνέπεια δεκάδες στρέμματα ακόμη και στο κέντρο του νομού να φουσκώνουν συνεχώς και σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο ακόμα και στην περιοχή της Λαμίας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θύμιο Καραΐσκο "αν οι βροχοπτώσεις συνεχίσουν με την ίδια ένταση όλη τη νύχτα και μέχρι αύριο το πρωί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα καθώς τα μηνύματα που υπάρχουν από όλο το νομό είναι ότι τα ρέματα βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στο πόδι και ελέγχουν την κατάσταση για να παρέμβουμε όπου είναι δυνατόν".

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται και οι υπηρεσίες της Βοιωτίας, οι οποίες παρατηρούν συνεχώς τους χειμάρρους να φουσκώνουν, ενώ τα μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν όπου χρειαστεί .

1.800 κλήσεις στην πυροσβεστική πανελλαδικά

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε από το πέρασμα του κυκλώνα είναι ότι η πυροσβεστική δέχτηκε περί τις 1.500 κλήσεις για παροχές βοήθειας -άντληση υδάτων, απεγκλωβίσεις από σπίτια και οχήματα αλλά και κοπές δέντρων- από επτά νομούς.

 Τα προβλήματα σε αριθμούς

Νομός Αττικής: 286
Νομός Ευβοίας: 165
Νομός Αργολίδας: 150
Νομός Κορινθίας: 960
Νομός Λακωνίας: 60
Νομός Μεσσηνίας: 102
Νομός Φθιώτιδας: 57
Νομός Μαγνησίας: 4

Συνολικά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 182 άνθρωποι.

 

Διαβάστε επίσης