ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη κατά του Θεόδωρου Κιτσάκου για την υπόθεση ΔΕΠΑ - Ελληνικά Λιπάσματα

Ποινική δίωξη κατά του Θεόδωρου Κιτσάκου για την υπόθεση ΔΕΠΑ - Ελληνικά Λιπάσματα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποινική δίωξη κατά του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου και άλλων στενών συνεργατών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για κακουργηματική απιστία σχετικά με την υπόθεση των χρεών της Βιομηχανίας Λιπασμάτων ELFΕ, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα.

Ο Θεόδωρος Κιτσάκος ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ το Νοέμβριο 2015 και «καρατομήθηκε» δύο χρόνια μετά, τον Νοέμβριο 2017 από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τους μετόχους της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ.) σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, υπό το βάρος καταγγελιών για σκανδαλώδη μεταχείριση της Βιομηχανίας ELFE, η οποία διόγκωσε τα «φέσια» προς την εταιρεία αερίου. Σήμερα τα χρέη της ELFE προς στην ΔΕΠΑ ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η Εισαγγελία είχε ασκήσει ποινική δίωξη στον ίδιο τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλους 15 στενούς συνεργάτες του για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για την ίδια υπόθεση κατόπιν της μηνυτήριας αναφορά που είχε καταθέσει η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ τον Δεκέμβριο 2017.

Ο Θεόδωρος Κιτσάκος είχε χρηματίσει στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μεταξύ άλλων ως ανώτατο στέλεχος της Νεοχημικής αλλά και ως Γενικός Διευθυντής της ίδιας της ELFE (σ.σ. τα χρέη της οποίας ανέλαβε να ρυθμίσει το 2015 ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ!).

Μεταξύ άλλων, του καταμαρτυρείται ότι ως CEO της ΔΕΠΑ συμφώνησε η ELFE να προμηθεύεται φυσικό αέριο δεκάδων εκατομμυρίων για την παραγωγή λιπασμάτων με καταβολή μεταχρονολογημένων επιταγών.

Αυτό μια περίοδο που κατά το κατηγορητήριο ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μεθόδευε την αποψίλωσή της ELFE από κάθε παραγωγική της δραστηριότητα με την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της σε παρένθετες κυπριακές εταιρείες.

Δηλαδή, η ΔΕΠΑ βρέθηκε από θέση ισχύος – προπληρωνόταν για τη χορήγηση αερίου- δεμένη χειροπόδαρα – να πληρώνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές άγνωστων εταιρειών- και αυτό λόγω σύμβασης που υπέγραψε ο Θεόδωρος Κιτσάκος, και παρά τις αντίθετες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΠΑ στο παρελθόν (η Γενική Συνέλευση είχε ζητήσει από το 2014 προπληρωμή του αερίου και μη διόγκωση των οφειλών).

Στον ίδιο προσάπτεται και η καθυστέρηση λήψης μέτρων για την αποζημίωση της ΔΕΠΑ, κάτι που μεθόδευσε επικαλούμενος πως διαπραγματευόταν ανταλλαγή του χρέους της ELFE έναντι ακινήτων της, τα οποία ωστόσο ήταν πολλαπλώς υποθηκευμένα σε τράπεζες και δεσμευμένα ως εγκληματικά προϊόντα από την Αρχή για το Ξεπλύματα Χρήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ