ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο 2018: Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου - Στις 15:00 η πορεία

Πολυτεχνείο 2018: Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου - Στις 15:00 η πορεία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έκλεισαν, λίγο μετά τις 14:00, οι πύλες του Πολυτεχνείου, όπου από το πρωί προσήλθε πλήθος κόσμου για να συμμετάσχει στον εορτασμό της 45ης επετείου της εξέγερσης. 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται, αυτή την ώρα, προσυγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων έξω από το κτήριο επί της οδού Πατησίων. Η μεγάλη πορεία θα ξεκινήσει στις 15:00.

Αφότου σταμάτησε η βροχόπτωση, αρκετός κόσμος - πολίτες, σύλλογοι και φορείς - προσήλθαν στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, για να καταθέσει λουλούδια και στεφάνια.

Γονείς με παιδιά και παππούδες με εγγόνια προσέρχονται στον χώρο για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που έδωσαν τη ζωή τους.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που επικρατούν στο κέντρο της πρωτεύουσας, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν σε κεντρικά σημεία για την διασφάλιση της τάξης.

Επί ποδός είναι περίπου5.000 αστυνομικοί από Ασφάλεια, Τάξη και Αντιτρομοκρατική, που καλούνται να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει δώσει εντολές να φυλαχτούν τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και όλα τα κυβερνητικά κτήρια. Τις περασμένες ημέρες, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους σε τμήματα και σκοπιές ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος μαζί με τους αντιστράτηγους πήγαν αιφνιδιαστικά προ ημερών στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων των περασμένων ημερών, το βάρος έπεσε στα αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών ενώ από νωρίς δόθηκαν εντολές να μετακινηθούν από τα αστυνομικά τμήματα όλα τα κατασχεμένααυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν περίπου 30 αντιεξουσιαστές που δεν αποκλείεται με τις ομάδες τους να θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων, κάνοντας τον γνωστό «κλεφτοπόλεμο» με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ενδεικτικό είναι πως τις περασμένες ημέρες οι Αρχές ξεκίνησαν διακριτικά ο έλεγχος σε φρεάτια και άλλα κρησφύγετα στην περιοχή των Εξαρχείων για να εντοπίσουν κρυμμένες μολότοφ.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό σχεδιασμό, υψηλόβαθμα στελέχη θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στην Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μεταφέρουν την πραγματική εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο.

Διαδοχικό κλείσιμο των σταθμών του μετρό

Στο πλαίσιο των μέτρων για τον εορτασμό της σημερινής επετείου η αστυνομία αποφάσισε και το κλείσιμο σταθμών του μετρό.

Από τις 15:00 είναι κλειστός ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» ενώ ο «Ευαγγελισμός» και το «Σύνταγμα» θα κλείσουν στις 16:30.

Σημειώνεται ότι τα δρομολόγια θα διεξάγονται κανονικά, ενώ οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Οι σταθμοί θα ανοίξουν ξανά μετά το πέρας των εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και αφού προηγηθεί νέα σχετική εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος και σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Επίσης, τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ), σύμφωνα με απόφαση που πήραν οι «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.».

Σημειώνεται, ότι από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ