ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο 2018: Εκτεταμένα επεισόδια στα Εξάρχεια - Επιστρατεύτηκε η «αύρα» της αστυνομίας

Πολυτεχνείο 2018: Εκτεταμένα επεισόδια στα Εξάρχεια - Επιστρατεύτηκε η «αύρα» της αστυνομίας
CNN Greece

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για άλλη μια χρονιά το Πολυτεχνείο και οι γύρω δρόμοι της περιοχής των Εξαρχείων, μετά το τέλος της μεγαλειώδους πορείας για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Πλιάκος, Λευτέρης Παρτσάλης

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών, με «βροχή» από μολότοφ, πέτρες, χημικών, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ επιστρατεύτηκε και η «Αύρα» το ειδικό όχημα της αστυνομίας που πραγματοποιούσε συνεχώς ρίψεις νερού προς την πλευρά του πανεπιστημιακού ιδρύματος, όπου υπήρχαν φωτιές.

Η ένταση στον χώρο του Πολυτεχνείου, που υπέστη σοβαρές καταστροφές, εκτονώθηκε λίγο μετά τις 23:00, με τους κουκουλοφόρους ωστόσο να παραμένουν στο σημείο.

Λίγο αργότερα, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην οδό Στουρνάρη, όπου συνεχίστηκε το «κηνυγητό» με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Συνολικά, οι Αρχές προχώρησαν σε 22 προσαγωγές εκ των οποίων οι 12 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις για διάφορα αδικήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση της τροχαίας, ότι έχουν ανοίξει πλέον όλοι οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας, εκτός από την οδό Πατησίων που είναι κλειστή από την Ομόνοια έως την αρχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ωστόσο η κίνηση στα δυο ρεύματα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας διεξάγεται κανονικά.

Νωρίτερα, άγνωστοι άναψαν φωτιές στους δρόμους και πετούσαν πέτρες και μολότοφ, ενώ οι αστυνομικοί επιχείρησαν να κάνουν προσαγωγές, ενώ απώθησαν τους ταραξίες προς την πλατεία Εξαρχείων.

Κρότου λάμψης έπεσαν και στην Τσαμαδού, ενώ δακρυγόνα και πετροπόλεμος δημιούργησαν εκρηκτικό κλίμα και στην Τοσίτσα, όπου επίσης άναψαν φωτιές.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, άνδρες της αστυνομίας έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης προκειμένου να διασπαστεί η πορεία.

Μεγαλείωδης πορεία για την επέτειο της εξέγερσης

Από νωρίς το μεσημέρι, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με κεντρικό σύνθημα "Λευτεριά στο λαό, θάνατο στο φασισμό" οι διαδηλωτές καταδίκασαν το φασισμό, το ναζισμό καθώς κι αντίστοιχες συμπεριφορές.

Μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του φασισμού, ενώ έκαψαν και την αμερικανική σημαία.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύθηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Παράλληλα ξεκίνησε η πορεία του ΚΚΕ, το οποίο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ενα στεφάνι. Ωστόσο, υπό τον φόβο επεισοδίων και εξ´ αιτίας της παρουσίας αντιεξουσιαστών στον χώρο, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.

Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, με το κλείσιμο των θυρών του Πολυτεχνείου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που επικρατούσαν από νωρίς στο κέντρο της πρωτεύουσας, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν σε κεντρικά σημεία για την διασφάλιση της τάξης.

Επί ποδός ήταν περίπου 5.000 αστυνομικοί από Ασφάλεια, Τάξη και Αντιτρομοκρατική, που κλήθηκαν να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ είχε δώσει εντολές να φυλαχτούν τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και όλα τα κυβερνητικά κτήρια.

Τις περασμένες ημέρες, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους σε τμήματα και σκοπιές ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος μαζί με τους αντιστράτηγους πήγαν αιφνιδιαστικά προ ημερών στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων των περασμένων ημερών, το βάρος έπεσε στα αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών ενώ από νωρίς δόθηκαν εντολές να μετακινηθούν από τα αστυνομικά τμήματα όλα τα κατασχεμένα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ