ΕΛΛΑΔΑ

Melapus.com: Η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα

Melapus.com: Η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα
REUTERS/φωτογραφία αρχείου

Οι άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα έχουν πλέον την δική τους ηλεκτρονική πλατφόρμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή, να έχουν πρόσβαση σε έναν αξιόπιστο επιστήμονα.

Το CNN GREECE, μίλησε με τον δημιουργό της start up Melapus που δημιούργησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα Melapus.com, ψυχίατρο, Διευθυντή Ψυχιατρικής Κλινικής σε ιδιωτικό όμιλο κ. Νικόλαο Γκούβα για τη νέα αυτή πραγματικότητα στον χώρο της υγείας.

Οι ψυχικές παθήσεις ταλαιπωρούν πολύ περισσότερο κόσμο από ό,τι θα περίμενε κανείς, τονίζει ο κ. Γκούβας, προσθέτοντας ότι στα χρόνια της ύφεσης τα περιστατικά άγχους, στρες αγχώδους διαταραχής και γενικότερης επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας αυξήθηκαν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, το 35% του πληθυσμού στην Ελλάδα και το 40% στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Όμως παρά την ενημέρωση που υπάρχει σήμερα, οι ψυχικές παθήσεις παραμένουν ένα λεπτό ζήτημα που συχνά αντιμετωπίζεται ως ταμπού. Παράλληλα το οικονομικό κόστος ή η απομακρυσμένη τοποθεσία στην οποία ζει κάποιος καθιστούν αδύνατη πολλές φορές την πρόσβαση σε ειδικούς. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί άνθρωποι να μη λαμβάνουν την βοήθεια που χρειάζονται.

Με τη λογική αυτή, και με δεδομένο ότι η εποχή μας απαιτεί εναλλακτικές και οικονομικότερες μορφές προσέγγισης του ασθενούς, μία ομάδα έμπειρων γιατρών δημιούργησε τη start up Melapus, την πρώτη ελληνική, διαδικτυακή πλατφόρμα ψυχικής υγείας, με την συνδρομή επίσης των κ.κ. Νίκου Νικολάου ψυχιάτρου από το πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας Κώστα Λάμπρου senior developer.

Στόχος της, τονίζει ο κ. Γκούβας, είναι να παρέχει στους χρήστες πληροφορίες αλλά και τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με πιστοποιημένους επιστήμονες και να ζητήσουν συνεδρίες είτε στο χώρο κάποιου επαγγελματία, είτε διαδικτυακά, όποτε επιθυμούν από όπου και αν βρίσκονται, δίκαια και αστιγμάτιστα και με ασφάλεια μιας και οι διαδυκτιακές συνεδρίες βάση του GDPR (νόμος προσωπικών δεδομένων) πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο πρωτόκολλο ασφαλείας και όχι από οποιαδήποτε εφαρμογή video κλήσης.

Όπως μας εξηγεί ο συνομιλητής μας, ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας είναι εξαιρετικά απλός και διασφαλίζει απόλυτα την ανωνυμία του χρήστη, καθώς σε όλη τη διάρκεια της περιήγησης στο Melapus.com δε θα σας ζητηθεί κανένα προσωπικό στοιχείο. Όταν επιλέξετε κάποια από τις παρεχόμενες υπηρεσίες για έναρξη συνεδρίας θα σας ζητηθεί μόνο το e- mail σας. Στη σελίδα θα βρείτε συνδέσμους με πληροφορίες για την ομάδα του Melapus αλλά και μία βιβλιοθήκη με άρθρα για τη ψυχική υγεία.

Στη συνέχεια αν ενδιαφέρεστε για συνεδρία μπορείτε να επιλέξετε το είδος επαγγελματία, ψυχολόγο ή ψυχίατρο, παίδων ή ενηλίκων που προτιμάτε. Με βάση το rating, την τοποθεσία και την τιμή, θα σας εμφανιστεί μία λίστα με τους πλησιέστερους σε εσάς επαγγελματίες, όπου θα μπορείτε να δείτε τα βιογραφικά τους, την τιμή ανά συνεδρία, αλλά και σχόλια και βαθμολογίες των υπηρεσιών τους από άλλους χρήστες, ώστε να επιλέξει τον κατάλληλο για εσάς ειδικό και να κλείσετε ηλεκτρονικά το ραντεβού σας. Σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται άμεση βοήθεια, μπορεί να συμβουλευτεί τον κατάλογο των άμεσα διαθέσιμων επαγγελματιών της πλατφόρμας και να πραγματοποιήσει συνεδρία εκείνη τη στιγμή μέσω του site.

To Melapus.com προσφέρει όμως και πλεονεκτήματα για τους επαγγελματίες, καθώς τους παρέχει την ευκαιρία να γνωστοποιήσουν στο κόσμο τις υπηρεσίες που παρέχουν επωφελούμενοι από πληθώρα εργαλείων όπως προσωπική γραμματέα, δίκαιη παρουσία, προσωπική ιστοσελίδα στον ιστοχώρο και άλλες πολλές και να παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες στους πελάτες τους ενώ ανήκουν στη πλέον κορυφαία ομάδα πιστοποιημένων και καταρτισμένων ειδικών.

Η ψυχική υγεία είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά, με αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής ενός ανθρώπου, επισημαίνει ο ψυχίατρος Γκούβας, σημειώνοντας ακόμη:

«Η πλατφόρμα Melapus φέρνει την καινοτομία σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα, εξασφαλίζοντας δυνατότητα πρόσβασης σε ειδικούς, παρέχοντας πληροφορίες και άμεση βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται χωρίς γεωγραφικούς, χρονικούς ή άλλους περιορισμούς. Ένα είναι σίγουρο, όταν ο κατά τον Ηρόδοτο 1ος Ψυχίατρος ο Μελάποδας ή Μελάμπους θεράπευσε τον Ίφικλο που έπασχε από σεξουαλική ανικανότητα δεν φανταζόταν ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα μπορούσαν να λάβουν βοήθεια από όπου και αν βρίσκονται και όποτε το επιθυμούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ