ΕΛΛΑΔΑ

Η πρόληψη σώζει τα οικονομικά της υγείας: Πώς θα εξοικονομήσουμε άμεσα ένα δισ. ευρώ

Η πρόληψη σώζει τα οικονομικά της υγείας: Πώς θα εξοικονομήσουμε άμεσα ένα δισ. ευρώ

Η πρόληψη και η προαγωγή υγείας που χτυπήθηκαν αλύπητα στα χρόνια της ελληνικής κρίσης, δεν κάνει καλό μόνο ατομικά στον καθένα μας, δηλαδή στην κοινωνία, αλλά και στην οικονομία και στα οικονομικά της υγείας, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους.

Συγκεκριμένα, εάν το 20% από 5 εκατ. Έλληνες (ηλικίας 30 έως 70 ετών) προχωρούσε σε προληπτικές εξετάσεις, τότε το σύστημα υγείας, θα εξοικονομούσε ένα δις ευρώ ετησίως. Ποσό δυσθεώρητο για τα δύσκολα χρόνια που βιώνουμε και που το κάθε ευρώ έχει μεγάλη αξία.

Το συμπέρασμα αυτό, κατατέθηκε το Σαββατοκύριακο στη διάρκεια του 4ου Forum Υγείας 2018 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, από τον Πρόεδρο του Forum, οικονομολόγο Πρόεδρο του Ομίλου ΖΙΤΑ, Ζαχαρία Καπλανίδη.

Επιπλέον, η πρόληψη είναι ικανή, να σώσει περί τους 100.000 ανθρώπους από σοβαρή ασθένεια σε βάθος δεκαετίας.

Σύμφωνα με έρευνες μια σοβαρή ασθένεια (κακοήθεια, καρδιαγγειακά νοσήματα) στοιχίζουν στο σύστημα υγείας και στα νοικοκυριά τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Αναλύοντας τους αριθμούς, αυτοί οι 100.000 άνθρωποι, θα «γλίτωναν» το κράτος από 10δις σε βάθος 10ετίας, δηλαδή 1δις € ετησίως!

Η ΧΑΠ τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Όπως τονίστηκε επίσης στη διάρκεια του Φόρουμ, μέχρι το 2020 η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αναμένεται να είναι η 3η πιο συχνή αιτία θανάτου. Αυτό τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονιολογίας του ΑΠΘ Λάζαρος Σιχλετίδης. Ο κ. Σιχλετίδης εξήγησε πως το 50% των 4.561 ατόμων που επισκέφτηκαν το ιατρείο ΧΑΠ που λειτουργεί σε συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ήταν υποδιαγνωσμένα, σημειώνοντας πως το 50% των ατόμων με παροξυντικά επεισόδια ΧΑΠ, πεθαίνει σε 3,6 χρόνια.

Και όμως, πρόβλεψη της Δυσλεξίας από 4 χρόνων

Για τη δυνατότητα πρόβλεψης της δυσλεξίας, με υψηλή ακρίβεια από την ηλικία μόλις των 4 χρόνων έκανε λόγο κατά την ομιλία του ο Fellow, Διεθνής Ακαδημία Ερευνών Μαθησιακών Δυσκολιών, π. Καθηγητής Ψυχολογίας& Μαθησιακών Δυσκολιών σε Πανεπιστήμια Αγγλίας, Ελλάδας και ΗΠΑ, Γεώργιος Παυλίδης.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο βιολογικό τεστ Παυλίδη, που δε βασίζεται στην ανάγνωση και στη γραφή γι’ αυτό και μπορεί να δώσει αξιόπιστα στοιχεία για την δυσλεξία η οποία επειδή είναι κυρίως κληρονομική, υπάρχει και κατά την προσχολική ηλικία

Διατροφή και Άσκηση: Όχι όταν έχετε στρες

Αυτό που μετράει δεν είναι μόνο τι τρώμε και αν γυμναζόμαστε αλλά πότε τρώμε και πότε γυμναζόμαστε. Αυτό είπε κατά την ομιλία της η πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Επισκέπτρια Ερευνήτρια σε Προγράμματα εφαρμογής Μεσογειακής Διατροφής του Harvard, Θεοδώρα Καλογεράκου, προσθέτοντας, πόσο σημαντικός είναι ο σωστός χρόνος για τη διατροφή αλλά και για την άσκησή μας. Κάτω από συνθήκες στρες δεν τρώμε ούτε γυμναζόμαστε γιατί τότε, «δηλητηριάζουμε περισσότερο τον οργανισμό μας», σημείωσε με έμφαση η κυρία Καλογεράκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ