ΕΛΛΑΔΑ

Δικαστικό θρίλερ στην υπόθεση «λαθρεμπορίας χρυσού»

Δικαστικό θρίλερ στην υπόθεση «λαθρεμπορίας χρυσού»
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σε δικαστικό... θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της «λαθρεμπορίας χρυσού», καθώς λίγες ώρες μετά την κίνηση της ανακρίτριας για ανάκληση των 8 ενταλμάτων προσωρινής κράτησης ισάριθμων κατηγορουμένων, η Εισαγγελία δεν έχει δώσει ακόμη τη σύμφωνη γνώμη για ....να ανάψει το πράσινο φως για την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων. 

Υπό αυτά τα δεδομένα οι 8 κατηγορούμενοι επί του παρόντος παραμένουν σε καθεστώς κράτησης. Έτσι η επόμενη δικονομική κίνηση που μελετούν οι συνήγοροι υπεράσπισης τους είναι η κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής τους κράτησης.

Σε μία τέτοια περίπτωση το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική αρχή φαίνεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης, επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού.

Η διαφορετική αυτή προσέγγιση σύμφωνα με πηγές από το χώρο της δικαιοσύνης αποτυπώνει τη νομική διάσταση απόψεων που έχει προκύψει για την υπόθεση αυτή.

Τι λέει η υπεράσπιση

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ριχάρδου Μ., Αλέξης Κούγιας, γνωστοποιεί μέσω δελτίου τύπου την απόφαση της ανακρίτριας για άμεση άρση της προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου στην υπόθεση για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου «δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι επιβολής προσωρινής κράτησης» καθώς σε περίπτωση εξαγωγής χρυσού προς τρίτη χώρα δεν επιβάλλονται ούτε εξαγωγικοί δασμοί αλλά ούτε και ΦΠΑ, βάσει τελωνειακής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια αναφέρει:

«Σας γνωστοποιούμε με το παρόν το υπ’ αρ. 477/3.12.2018 έγγραφο της Ανακρίτριας ν. 4022/11 του Πρωτοδικείου Αθηνών κας Μπελδέκα, το οποίο λάβαμε τώρα από τη δικογραφία και με το οποίο η κα Ανακρίτρια ενημέρωσε τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι επιβολής προσωρινής κράτησης σε βάρος του εντολέα μας Ριχάρδου Μ. και ζητά τη σύμφωνη γνώμη του για την άμεση άρση της προσωρινής κράτησής του σύμφωνα με το άρθρο 286 παρ.1α ΚΠΔ, καθόσον κατόπιν προφορικού αιτήματος της κυρίας Ανακρίτριας προς την ΑΑΔΕ - Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ – Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα, αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα, καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν στις 3.12.2018 και περί ώρα 17.08 δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αντίστοιχα, στα οποία επιβεβαιώνεται πλήρως αυτό που το δικηγορικό μας γραφείο έχει δημοσιοποιήσει από την πρώτη στιγμή».

«Σε περίπτωση εξαγωγής χρυσού προς τρίτη χώρα δεν επιβάλλονται ούτε εξαγωγικοί δασμοί αλλά ούτε και ΦΠΑ, για τον οποίο υφίσταται απαλλαγή σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ.1α Κώδικα ΦΠΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τυχόν κατοχή χρυσού χωρίς τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία συνιστά φορολογική παράβαση και όχι λαθρεμπορία, η δε προσπάθεια εξαγωγής χρυσού χωρίς την τήρηση των νομίμων διατυπώσεων συνιστά απλή τελωνειακή παράβαση και όχι λαθρεμπορία», καταλήγει το δελτίο τύπου του Αλέξη Κούγια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ