ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων - efka.gov.gr: Πώς να υποβάλετε την αίτηση - Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Αναδρομικά συνταξιούχων - efka.gov.gr: Πώς να υποβάλετε την αίτηση - Βήμα προς βήμα η διαδικασία
Pixabay

Σε λειτουργία είναι ήδη εδώ και αρκετές ημέρες, η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων που αφορά στις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη (αναδρομικά).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

Η online εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κυρίαρχος προσανατολισμός του φορέα παραμένει η συνεχής και διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών και των παροχών του προς τους πολίτες και η απλούστευση των διαδικασιών.

Συμπλήρωση αίτησης

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή.

Το κείμενο της αίτησης πρέπει να έχει: Το αίτημα για την ανάλυση των περικοπών κατά μήνα, ή κατ’ έτος από το 2013 και μετά.

Tο αίτημα για διακοπή των μειώσεων και την επιστροφή αναδρομικών από το 2013 σε κύρια και επικουρική σύνταξη καθώς και τα κομμένα Δώρα. Τη νομική επιφύλαξη του συνταξιούχου για αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αν δεν του καταβάλουν τα οφειλόμενα αναδρομικά.

Οδηγίες συμπλήρωσης ηλεκτρονικής αίτησης

Η είσοδος στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.efka.gov.gr και στη συνέχεια επιλέγεται το πεδίο «συνταξιούχοι» και μετά η επιλογή «ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς συνταξιούχους». Στην επιλογή αυτή υπάρχει η αίτηση για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093. Μόλις επιλέξουν αυτό το πεδίο οι συνταξιούχοι μεταφέρονται στην εφαρμογή του TAXISnet και θα πρέπει να γράψουν τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για τη φορολογική τους δήλωση, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους. Αμέσως μετά ανοίγει η σελίδα με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει καταχωρισμένα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο).

Στην ηλεκτρονική αίτηση υπάρχει προσυμπληρωμένο κείμενο (σημείο Α) που λέει «Παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη που λαμβάνω». Στο αμέσως επόμενο πεδίο οι συνταξιούχοι θα επιλέξουν την περιφερειακή υπηρεσία του ΕΦΚΑ από την οποία συνταξιοδοτούνται. Όσοι έχουν σύνταξη ΙΚΑ θα επιλέξουν το υποκατάστημα Μισθωτών της περιοχής ή της πόλης που διαμένουν και από το οποίο λαμβάνουν τη σύνταξη (π.χ.. Β’ Υποκατάστημα Μισθωτών Κορινθίας με έδρα την Κόρινθο, ή Ε’ τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Ανατολικής Αττικής κ.λπ.).

Στο τέλος της αίτησης, στο πεδίο Β, μπορούν να προσθέσουν το δικό τους κείμενο, για ανάλυση των περικοπών από το 2013 ως το 2018, αναδρομική επιστροφή των μειώσεων από το 2013 και μετά, ή από την ημερομηνία που έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικές τις μειώσεις (10/6/2015) και ότι διατηρούν κάθε επιφύλαξη για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους.

Οι παγίδες

Το ζήτημα με τα αναδρομικά αφορά 2.600.000 συνταξιούχους. Ο ΕΦΚΑ δίνει τη δυνατότητα για ηλεκτρονική αίτηση, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη παγίδα την οποία πρέπει να προσέξουν για να μπορέσουν να την αποφύγουν οι συνταξιούχοι. Στην ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ δεν υπάρχει πουθενά η δυνατότητα για διεκδίκηση αναδρομικών και δώρων. Στην αίτηση υπάρχει μόνο αναφορά σε μη εφαρμογή των μειώσεων. Επίσης, οι δικαιούχοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι με την αίτηση μόνο δεν πρόκειται οι δικαιούχοι να καταφέρουν να εισπράξουν χρήματα, καθώς την αίτηση πρέπει να συνοδεύει και η σχετική αγωγή από την πλευρά των συνταξιούχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ