ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε η πληρωμή των αναδρομικών στους ένστολους

Ξεκίνησε η πληρωμή των αναδρομικών στους ένστολους
pixabay

Άρχισε την Τετάρτη (12/12) η πληρωμή των αναδρομικών στους ένστολους. Ουσιαστικά η πληρωμή ξεκίνησε δύο μέρες νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο, καθώς τα ποσά στους δικαιούχους, σύμφωνα με την απόφαση επρόκειτο να πιστωθούν στις 14 Δεκεμβρίου.

Τα αναδρομικά πιστώθηκαν από το πρωί της Τετάρτης σχεδόν από το σύνολο των τραπεζών και όπως ανέφεραν συνδικαλιστές στο ΑΠΕ, οι αστυνομικοί μπορούν να εισπράττουν (από τις 18:00 το απόγευμα).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης καταβάλλονται στους ένστολους ολόκληρα τα ποσά από τις περικοπές που έγιναν από το 2012 και μετά.

Ειδικοί φρουροί

Θέμα δημιουργήθηκε με τους ειδικούς φρουρούς, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που παίρνουν αναδρομικά, αλλά εκδόθηκε διευκρινιστική ανακοίνωση από το Αρχηγείο που εξηγεί τους λόγους αυτής της εξαίρεσης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά τη διαδικασία κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών για την καταβολή των αναδρομικών ποσών, πρόεκυψε ότι 4.609 άτομα από το αστυνομικό προσωπικό δεν είναι δικαιούχοι. Πρόκειται κυρίως για ειδικούς φρουρούς καθώς και αστυφύλακες - υπαρχιφύλακες, που προέρχονται από Ειδικούς Φρουρούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, το ζήτημα αυτό πρόεκυψε καθώς:

  • με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 οι παραπάνω κατηγορίες προσωπικού έλαβαν αύξηση στο βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αστυνομικούς, των οποίων ο βασικός μισθός, το χρονοεπίδομα και λοιπά επιδόματα μειώθηκαν,
  • με τις διατάξεις του Ν.4307/2014 έλαβαν αναδρομικές αποδοχές για την 3ετία 2012 έως και 2014, καθώς λόγω της μεταβολής των συντελεστών, επήλθε αύξηση στα επιδόματα ειδικής απασχόλησης, ευθύνης, εξομάλυνσης και ειδικών συνθηκών, ενώ ο ως άνω βασικός τους μισθός και το χρονοεπίδομα παρέμειναν σταθερά. Συνεπώς έλαβαν τότε αναδρομικά επί των ως άνω επιδομάτων,
  • με τις πρόσφατες διατάξεις του Ν.4575/2018 τα αναδρομικά υπολογίστηκαν με βάση τις συνολικές αποδοχές (περιλαμβανόμενων των παραπάνω επιδομάτων) που ίσχυαν την 31-07-2012, με αποτέλεσμα να προκύπτουν χρηματικά ποσά για επιστροφή από μέρους τους.

Τονίζεται ωστόσο ότι, σύμφωνα με την εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα ποσά αυτά δεν θα επιστραφούν.

Για όλα τα παραπάνω ενημερώθηκε αναλυτικά το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α) από αρμόδιους αξιωματικούς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι τα αναδρομικά στους δικαιούχους δεν χαρίζονται από κανέναν αλλά είναι αποτέλεσμα αγώνων και δύο αποφάσεων του ΣτΕ, όπου είχαν προσφύγει οι συνδικαλιστικές ενώσεις και τις οποίες σεβάστηκε η σημερινή κυβέρνηση, αναμορφώνοντας το 50% που είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά, σε ολόκληρο το ποσό των περικοπών και στην άμεση καταβολή του.

Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά αφορούν στις περικοπές μέχρι και την 31/12/2016, ενώ για το μισθολόγιο από 1/1/2017, έχει γίνει νέα προσφυγή στο ΣτΕ από τα συνδικαλιστικά σωματεία και αναμένεται η τρίτη κατά σειρά απόφαση.

Οι συνδικαλιστές ζητούν την κατάργηση του ισχύοντος μισθολογίου ως αντισυνταγματικού και την επαναφορά του στα επίπεδα του Ιουλίου 2012.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ