ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Έτσι δρούσε το κύκλωμα με τα προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία

Αποκλειστικό: Έτσι δρούσε το κύκλωμα με τα προϊόντα «μαϊμού» από την Τουρκία
Φωτογραφία Αρχείου

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων που έφερναν στην Ελλάδα προϊόντα απομιμήσεις, με ασύλληπτα κέρδη, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece.

Οι αξιωματικοί της οικονομικής αστυνομίας είχαν γίνει η σκιά των μελών της οργάνωσης καταφέρνοντας να εξαρθρώσουν το κύκλωμα. Μάλιστα, είχαν καταφέρει να διαπιστώσουν ότι τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ακόμα και κωδικούς για να συνομιλούν μεταξύ τους και να μην γίνονται αντιληπτοί.

Χαρακτηριστικά:

«χρωματιστά, εννιάρια, πεντάρια, χρώμα και κόκκινα» τα προϊόντα απομιμήσεις

«πάνω» ήταν η Τουρκία

«χωριό» ήταν η Αγία βάρβαρα

«χαρτιά» ήταν τα χρήματα.

Κεντρικό ρόλο έπαιζαν δυο τελωνειακοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με τις αρχές ενημέρωναν τον αρχηγό για το πότε θα βρίσκονταν σε υπηρεσία ώστε να προγραμματιστεί η μεταφορά με τα φορτηγά των προϊόντων από την Τουρκία στην Ελλάδα. Χαρακτηρίστηκα στη δικογραφία αναφέρεται ότι: «ύστερα από κάθε διέλευση του μεταφορικού μέσου οι εν λόγω υπάλληλοι ενημέρωναν τον Σ.Κ για την "επιτυχή" διέλευση του φορτίου. Διατύπωναν χαρακτηριστικά τη λέξη "πέρασε". Ως εκ τούτου, οι ανώτεροι υπάλληλοι κατ´ επανάληψη φέρονται ότι ενήργησαν κατά τρόπον που αντίκειται στα καθήκοντα τους ενώ το ως άνω αρχηγικό μέλος της οργάνωσης από το περιεχόμενο των σχετικών συγκαλυμμένων συνομιλιών διαφάνηκε ότι συναλλακτικά προέβαινε στη δωροδοκία των προαναφερόμενων υπαλλήλων".

Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών για κάθε φορτηγό που περνούσε χωρίς έλεγχο οι τελωνειακοί έπαιρναν από 200 έως 400 ευρώ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι υπάλληλος, τα στοιχεία του οποίου ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί, παρέδιδε στο κύκλωμα τις μηνιαίες καταστάσεις με το πρόγραμμα των υπηρεσιών που θα εκτελούσαν οι υπάλληλοι του τελωνείου κήπων. Οι Φάκελοι ειχαν απέξω γραμμένη τη λέξη " εμπιστευτικό".

Στην οικονομική αστυνομία διαπίστωσαν ότι κάθε δέκα με δεκαπέντε ημέρες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήγαγαν συστηματικά μεγάλες ποσότητες φορτίων με προϊόντα απομίμησης όπου τα μετέφεραν με πλαστά σήματα, λογότυπα ετικέτες προέλευσης.

Οι ρολόι τους ήταν διακριτοί ενώ τα βασικά μέλη για κάθε μεταφορά παράνομου εμπορεύματος εισέπρατταν 4 έως 6 ευρώ ανά κιλό εμπορεύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ