ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα 2018: Χριστουγεννιάτικα παραμύθια α λα… ελληνικά

Χριστούγεννα 2018: Χριστουγεννιάτικα παραμύθια α λα… ελληνικά
Pixabay

Τις ημέρες των Χριστουγέννων ο Άγιος Βασίλης, τα ελαφάκια και τα ξωτικά «ταξιδεύουν» τους λιλιπούτειους σε μέρη μαγικά και τους βοηθούν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα.

Οι περιπέτειές τους έχουν γίνει γνωστές σε όλο τον κόσμο και φυσικά έχουν φτάσει και στη χώρα μας, βάζοντας στο περιθώριο τα παραδοσιακά ελληνικά Χριστουγεννιάτικα παραμύθια.

Οι ιστορίες που έλεγαν για πολλά χρόνια γιαγιάδες και παππούδες στα εγγόνια τους έχουν σχεδόν… ξεχαστεί και πλέον λίγα ελληνόπουλα γνωρίζουν τις περιπέτειες της Πλούμπως ή τα «ύπουλα» σχέδια των καλικάτζαρων.

Δυστυχώς, έχουν γίνει ελάχιστες καταγραφές των παραμυθιών αυτών, οι περισσότερες εκ των οποίων από λάτρεις της παράδοσης.

christmas 3405368 1280


Πηγή: Pixabay

Η Πλούμπω στον Μύλο

Η μικρή Πλούμπω ζούσε σε ένα μικρό χωριό με τον πατέρα της και τη μητριά της. Ο πατέρας της ήταν έμπορος και ταξίδευε τις περισσότερες ημέρες του χρόνου και η μητριά της, που ήταν στριφνή γυναίκα, έκανε ότι μπορούσε για να κρατάει την μικρή Πλούμπω έξω από το σπίτι. Ο καιρός περνούσε και πλησίαζαν τα Χριστούγεννα.

Η μητριά της μικρής, που ήξερε ότι τις ημέρες αυτές κυκλοφορούσαν οι καλικάτζαροι, αποφάσισε να στείλει τη Πλούμπω στο μύλο με την ελπίδα ότι οι καλικάτζαροι θα την έκλεβαν και θα γλίτωνε μια και καλή από αυτήν. Η μικρή γνώριζε ότι τις ημέρες αυτές κυκλοφορούσαν οι καλικάτζαροι και φοβόταν.

Όταν έφτασε και ξεκίνησε να αλέθει, οι καλικάτζαροι έκαναν την εμφάνισή τους και ζήτησαν στην Πλούμπω να τους ακολουθήσει. Εκείνη τους είπε ότι θα τους ακολουθήσει μόλις της φέρουν ένα δώρο. Μόλις οι καλικάτζαροι επέστρεψαν, η Πλούμπω θυμήθηκε ότι ήθελε και κάτι ακόμα. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι να ξημερώσει και οι καλικάτζαροι εξαφανίστηκαν. Μόλις η κακιά μητριά είδε την Πλούμπω να γυρνάει έγινε έξαλλη, επειδή εκτός από ζωντανή ήταν πλέον και πλούσια!

Η Πλούμπω της είπε πως τα κατάφερε και το βράδυ η μητριά αποφάσισε να κάνει το ίδιο. Οι καλικάτζαροι έφτασαν στο μύλο η γυναίκα τους έδωσε μια λίστα με όλα τα «καλά» που λαχταρούσε. Πολύ γρήγορα τα μικρά δαιμόνια επέστρεψαν με όλα τα δώρα και η γυναίκα δεν ήξερε τι άλλο να τους ζητήσει.

Έτσι, την πήραν μαζί τους στα άδυτα της Γης.

Ο στύλος της Γης…

Κάποτε οι γιαγιάδες έλεγαν ότι κάτω η Γη στηριζόταν πάνω σε έναν πελώριο στύλο, που έμοιαζε με δέντρο.

Όλη τη χρονιά λοιπόν, οι καλικάτζαροι προσπαθούσαν να πριονίσουν αυτό τον… κορμό και να ρίξουν όλους τους ανθρώπους στα άδυτα. Οι καλικάτζαροι δουλεύουν ακούραστα όλο το χρόνο και τα Χριστούγεννα βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του σατανικού σχεδίου τους. Έτσι, αποφασίζουν να ανέβουν στη Γη για να ενοχλήσουν τους ανθρώπους. Τις ημέρες των εορτών λοιπόν κάνουν πλάκες και προσπαθούν να δυσκολέψουν τη ζωή των ανθρώπων

Μόλις… χορτάσουν επιστρέφουν και πάλι στα έγκατα για να ολοκληρώσουν το έργο τους αλλά έχουν λείψει αρκετές ημέρες και ο στύλος έχει «θρέψει». Ακούραστοι ξεκινούν από την αρχή…

Παρότι θα έπρεπε να είχαν μάθει από το λάθος τους κάθε χρόνο τέτοια εποχή δεν μπορούν να αντισταθούν και ανεβαίνουν στη Γη.

Η Σταχομαζώχτρα…

Ένα από τα πολλά χριστουγεννιάτικα παραμύθια του είναι και η «Σταχομαζώχτρα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Στο διήγημα ο συγγραφέας παρουσιάζει τη γεμάτη δυσκολίες ζωή της θείας Αχτίτσας (Σταχομαζώχτρα), που ζει πολύ φτωχικά με τα δυο εγγονάκια της σε μια περιοχή της Εύβοιας το 1860. Η Αχτίτσα έχει χάσει τον άντρα της και τους δυο γιους της ενώ το τρίτο της παιδί ζει στην Αμερική.

Για να μπορέσει να αναθρέψει τα δύο μικρά κάνει πολλές δουλειές, αλλά το κυριότερο εισόδημά της προέρχεται από το σταχομάζωμα.

Τα Χριστούγεννα κι ενώ η γυναίκα τα φέρνει βόλτα πολύ δύσκολα, λαμβάνει κάποιο γράμμα από το γιο της, το οποίο περιείχε χρήματα.

Έτσι, η χήρα είναι κατάφερε να συντηρήσει τα δύο μικρά παιδιά…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ