ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός - «Σοφία»: Η θερμοκρασία έπεσε στους -13 βαθμούς - Πού εντοπίζονται προβλήματα

Καιρός - «Σοφία»: Η θερμοκρασία έπεσε στους -13 βαθμούς - Πού εντοπίζονται προβλήματα
EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Πολικές είναι οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας «Σοφία». Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας είναι ισχυρός ο παγετός, ενώ τα θερμόμετρα σε πολλές περιοχές έχουν πέσει κάτω από τους μείον δέκα βαθμούς Κελσίου.

Στους νομούς Φλώρινας, Ιωαννίνων, Γρεβενών και Κοζάνης καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο Βαρικό Φλώρινας (-12,8), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-11,7), στα Γρεβενά (-11,5), στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων (-11,2), στα Ιωάννινα (-10,9), στο Πληκάτι Ιωαννίνων (-10,7), στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-10,6) και στη Βλάστη Κοζάνης (-10,5).

Καιρός - Καθηγητής προειδοποιεί για νέο ισχυρό χιονιά στη χώρα μας – Πότε θα «χτυπήσει»

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας


Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, το μεσημέρι του Σαββάτου κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:

- τους Δήμους Ελασσόνας, Τεμπών και Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας

- τους Δήμους Πύλης και Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων

- τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Μουζακίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και

- τους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις και παγετός) που εκδηλώθηκαν από τις 04-01-2019 στις παραπάνω περιοχές.

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας

Για τους ίδιους λόγους, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκαν επίσης στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

- οι Δήμοι Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου

- οι Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Νικολάου, Ν. Μαρμαρά, Νικήτης, καθώς και η Τοπική Κοινότητα Μεταγγιτσίου της Δημοτικής Ενότητας Σιθωνίας του Δήμου Σιθωνίας

- η Δημοτική Κοινότητα Συκέας και η Τοπική Κοινότητα Σάρτης της Δημοτικής Ενότητας Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας

- οι Δημοτικές Ενότητες Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων – Ακάνθου του Δήμου Αριστοτέλη, καθώς και

- οι Τοπικές Κοινότητες Παλιουρίου και Αγίας Παρασκευής της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας.

Καιρός - Ματαιώνονται πτήσεις στο «Μακεδονία»: Πού μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δρομολόγια

Πυκνή χιονόπτωση σε όλη την ανατολική Μακεδονία

Πυκνή χιονόπτωση επικρατεί σε όλες τις περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και την Ξάνθη από τις πρώτες πρωινές, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των αυτοκίνητων αλλά και των πεζών ακόμα και στα κέντρα των πόλεων.

Στην Δράμα, την Καβάλας και την Ξάνθης οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και οι κατά τόπους υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό οδικό οδικό δίκτυο κάνοντας χρήση εκχιονιστικών μηχανημάτων και ρίχνοντας συνεχώς αλάτι.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο των επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών.

Τα υπεραστικά ΚΤΕΛ Δράμας, Καβάλα και Ξάνθης έχουν αναστείλει προσωρινά τα δρομολόγιά τους, ενώ προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα της Εγνατίας Οδού που διέρχεται μέσα από περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης.

Ισχυρή χιονόπτωση επικρατεί από τις βραδινές ώρες χθες και στο νησί της Θάσου δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων, ειδικά στο ορεινό τμήμα. Η τεχνική υπηρεσία του νησιωτικού δήμου και η πυροσβεστική υπηρεσία καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε κάποιες κεντρικές οδικές αρτηρίες στις πεδινές περιοχές να παραμένουν ανοιχτές.

Χάος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Μεγάλη ταλαιπωρία έχουν υποστεί από το απόγευμα της Παρασκευής (04/01) εκατοντάδες ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης λόγω της κακοκαιρίας, η οποία έως σήμερα το πρωί έχει προκαλέσει την ακύρωση 10 πτήσεων.

Όπως καταγγέλλουν πολλοί είναι αυτοί που κοιμήθηκαν στους διαδρόμους ακόμα και στις τουαλέτες. Επιβάτες δήλωσαν στον πως καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας δεν έλαβαν ουδεμία ενημέρωση για ακύρωση ή αλλαγή των εισιτηρίων τους, ή για τα voucher που δικαιούνται για διαμονή σε ξενοδοχείο και γεύμα.

Χωρίς ρεύμα πολλά χωριά στην Β. Εύβοια

Η έντονη κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα από χθες, Παρασκευή, το μεσημέρι πολλά χωριά στη Β. Εύβοια. Λόγω της χιονόπτωσης έπεσαν πολλά δέντρα προκαλώντας ζημίες στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Οι κάτοικοι πέρασαν δύσκολη νύχτα αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με δριμύ ψύχος και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε γύρω στη μία το μεσημέρι σήμερα.

Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Εύβοιας Γ. Κωστόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τις 13 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, είχε προειδοποιήσει τον ΔΕΔΔΗΕ ότι υπάρχουν πολλά δέντρα τα οποία με μια σφοδρή χιονόπτωση θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στο δίκτυο αλλά όπως φαίνεται δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας, με τα ειδικά μηχανήματα, έχουν κρατήσει όλους του δρόμους ανοιχτούς.

Δείτε ΕΔΩ ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες και ποια χωριά είναι αποκλεισμένα.

Παγετός σε πολλές περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας

Ο παγετός έχει καλύψει μεγάλος μέρος της Αχαΐας, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Νίκος Γυφτάκης.

Όπως προσθέτει, όλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν από νωρίς το πρωί με προτεραιότητα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τον κ. Γυφτάκη, είναι ανοικτοί σχεδόν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούν προς Καλάβρυτα, ενώ είναι σε εξέλιξη βρίσκεται ο αποχιονισμός του οδικού δικτύου από Αίγιο προς Καλάβρυτα, μέσω Πτέρης. Επίσης, εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν και στην εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης από την Αγία Τριάδα προς την Λαμπεία της Ηλείας.

Στο νομό της Ηλείας, όπως ανέφερε ο Νίκος Γυφτάκης, σημειώθηκαν το πρωί χιονοπτώσεις στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, σε ορεινές κοινότητες της Ζαχάρως και στην ευρύτερη περιοχή της Λαμπείας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είπε στο ίδιο μέσο ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Γιάννης Τέγας, υπάρχει πρόβλημα με τον παγετό σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, λόγω της χιονόπτωσης που σημειώθηκε χθες το βράδυ.

Όμως, όπως προσθέτει, όλοι οι κεντρικοί δρόμοι του εθνικού και επαρχιακού δικτύου είναι ανοικτοί, ενώ μηχανήματα επιχειρούν μέσα σε ορεινές κοινότητες, ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Καταλήγοντας ο κ. Γυφτάκης είπε ότι «όλες αυτές τις ημέρες της κακοκαιρίας επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους δήμους και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού».

Στα «λευκά» η Ζάκυνθος

Στα λευκά ντύθηκαν από νωρίς τη νύχτα τα περισσότερα ορεινά χωριά της Ζακύνθου, ενώ έχει διακοπεί η συγκοινωνία σε πέντε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Πρόκειται για τους δρόμους Μαχαιράδο - Κοιλιωμένου, Λιθακιάς - Αγαλάς - Κοιλιωμένου, Αγίας Μερίνας - Γύρι και Κατασταρίου - Βολιμών.

Ήδη στους δρόμους αυτούς εργάζονται συνεργεία του Δήμου Ζακύνθου προκειμένου να αποκαταστήσουν την διέλευση των οχημάτων.

Οι θερμοκρασίες στη Ζάκυνθο είναι πολύ χαμηλές αλλά αναμένεται βελτίωση τις μεσημβρινές ώρες. Ωστόσο η κακοκαιρία αναμένεται να επανέλθει από αύριο το απόγευμα.

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ανακοινώνεται ότι εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και της χιονόπτωσης που υπάρχει απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων σε όλο το ορεινό εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο.

Συνιστάται να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και αυτές να γίνονται μόνο με οχήματα τύπου τζιπ ή με την υποχρεωτική χρήση αλυσίδων.

Μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου επιχειρούν για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές

Μικροπροβλήματα συνεχίζουν να παρουσιάζονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και φθάνουν κατα τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από το Λαύριο ανεκτέλεστο θα παραμείνει το δρομολόγιο του «Εξπρές Πήγασος» για Αγ. Ευστράτιο, Λήμνο και Καβάλα ενώ από τις 12 το μεσημέρι κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από τη Ραφήνα. Κλειστές εξακολουθούν να παραμένουν οι γραμμές Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ