ΕΛΛΑΔΑ

Νέος συναγερμός: Τέσσερις ακόμη φάκελοι με ύποπτη σκόνη σε Κρήτη, Κέρκυρα, Βόλο και Πολυτεχνείο

Νέος συναγερμός: Τέσσερις ακόμη φάκελοι με ύποπτη σκόνη σε Κρήτη, Κέρκυρα, Βόλο και Πολυτεχνείο
EUROKINISSI

Νέος συναγερμός σήμανε μετά από το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς εντοπίστηκαν άλλοι τέσσερις ύποπτοι φάκελοι με παραλήπτες πανεπιστημιακά ιδρύματα σε Αθήνα, Κρήτη, Βόλο και Κέρκυρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι φάκελοι είχαν σταλεί από χτες αλλά δεν ανοίχτηκαν. Όταν έγιναν αντιληπτοί, οι Αρχές κινήθηκαν ταχύτητα ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο.

Οι Αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει για το εάν υπάρχει σκόνη μέσα στον φάκελο που έφτασε στην Κρήτη αλλά κρίθηκε ύποπτος και εξετάζεται. Παρόλα αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι ύποπτη σκόνη υπάρχει μέσα στους δύο φακέλους που εντοπίστηκαν στην Κέρκυρα και το Μετσόβιο.

Αποκλεισμένα τα ΕΛΤΑ Κέρκυρας

Στην Κέρκυρα, ο φάκελος δεν έφτασε ποτέ στο πανεπιστήμιο καθώς εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ και κινήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί εσωτερικά στο χώρο του ταχυδρομείου, αλλά και εξωτερικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τον ύποπτο «φάκελο» αναμένεται να μεταφέρει ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, που είναι εφοδιασμένη με ειδικές στολές, σε ασφαλή χώρο.

Ωστόσο, η επιστολή με αποδέκτη στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο έφτασε στην Πρυτανεία στην Πανεπιστημιούπολη.

Οι φάκελοι θα σταλούν και αυτοί στο Χημείο του Κράτους για να εξεταστεί το περιεχόμενό τους και πλέον αναμένονται οι ανακοινώσεις.

Σε καραντίνα επτά άτομα στη Μυτιλήνη

Υπενθυμίζεται ότι επτά άτομα -πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ένας νομικός σύμβουλος του ιδρύματος και ένας αστυνομικός- που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου παραμένουν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Ο φάκελος είχε αποδέκτη την πρύτανη του Πανεπιστημίου, Χρυσή Βιτζιλάκη, και είχε αποσταλεί από την Ινδία.

Στον φάκελο υπήρχαν και φυλλάδια στα οποία ήταν γραμμένη, στα αγγλικά, η φράση:

«Η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους».

Όπως έγινε γνωστό, με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, τα οποία από χθες το βράδυ κιόλας είχαν υποχωρήσει.

Ο φάκελος από το πανεπιστήμιο Αιγαίου μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους στις 5 σήμερα το πρωί με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου C 130.

Επιπλέον, ειδικοί επιστήμονες εξέτασαν τους χώρους του Πανεπιστημίου, όπως σε τέτοιες περιπτώσεις ορίζεται από σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με χθεσινοβραδινή απόφαση των πρυτανικών Αρχών έχει ανασταλεί επ' αόριστον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ