ΕΛΛΑΔΑ

Μέγας Αλέξανδρος: Λύθηκε το μυστήριο του θανάτου του; Ήταν ζωντανός έξι μέρες αφότου «πέθανε»

Μέγας Αλέξανδρος: Λύθηκε το μυστήριο του θανάτου του; Ήταν ζωντανός έξι μέρες αφότου «πέθανε»
EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ /ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Μια νέα θεωρία για το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου επιχειρεί να ρίξει «φως» στις μυστηριώδεις συνθήκες κάτω από τις οποίες άφησε την τελευταία του πνοή, καθώς και να απαντήσει στα ερωτήματα που απασχολούν τους ιστορικούς εδώ και αιώνες.

Η θεωρία αυτή έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, με την καθηγήτρια Ιατρικής, Κάθριν Χολ να υποστηρίζει ότι ο θάνατος του μεγάλου στρατηλάτη οφείλεται σε μια νευρολογική διαταραχή, το Σύνδρομο Guillain – Barré (GBS).

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Ancient History Bulletin, οι προηγούμενες θεωρίες δεν έχουν εξηγήσει επαρκώς το γεγονός του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο σύνολό του, αλλά και γιατί το σώμα του δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες μέρες αφού απεβίωσε.

Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, αυτό αποδείκνυε το γεγονός ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν θεός, αποδίδοντας την εξήγηση του θανάτου του σε μεταφυσικές θεωρίες.

Η θεωρία της Χολ επιχειρεί ωστόσο να δώσει μια επιστημονική εξήγηση. Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί ανά τα χρόνια, ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσίασε πυρετό, πόνο στην κοιλιά, προοδευτική και συμμετρική παράλυση, ενώ διατήρησε τη διαύγεια του πνεύματός του.

Capture


ancienthistorybulletin.org

Σύμφωνα με τη Χολ, ο στρατηλάτης πιθανόν να προσβλήθηκε από το GBS, το οποίο μπορεί να προέκυψε εξαιτίας μόλυνσης με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που θεωρείται κοινό αίτιο του συνδρόμου.

Η ίδια εκτιμά ότι κόλλησε μια παραλλαγή του GBS που προκαλούσε παράλυση και σε συνδυασμό με τη δυσκολία που υπήρχε για τη διαπίστωση του θανάτου στην αρχαιότητα, εκτιμά πως ο βασιλιάς πέθανε ημέρες μετά από τη στιγμή που θεωρήθηκε νεκρός.

Αυτό γιατί η παράλυση στο σώμα του ενδεχομένως να είχε χαμηλώσει την ανάγκη για οξυγόνο και την εύκολη θέαση της αναπνοής κι έτσι οι σύντροφοί του πίστεψαν ότι είχε σταματήσει να αναπνέει, κάτι που στην πραγματικότητα δεν συνέβαινε.

Ο Έλληνας στρατηλάτης πέθανε το 323 π.Χ., αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση στο τι ήταν αυτό που προκάλεσε το θάνατό του.

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί πάντως διάφορες θεωρίες. Κάποιες τον ήθελαν να πέθανε από φυσικά αίτια, εξαιτίας του αλκοολισμού, ενώ άλλοι θεωρούν ότι τον δηλητηρίασαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ