ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο δρομολόγιο των παράτυπων μεταναστών – Τι συζήτησαν Τσίπρας-Ερντογάν

Το νέο δρομολόγιο των παράτυπων μεταναστών – Τι συζήτησαν Τσίπρας-Ερντογάν
EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες έχουν περάσει στην Ελλάδα 850 Αφγανοί παράτυποι μετανάστες από την Τουρκία από ένα νέο δρομολόγιο με βάρκες που έχουν ανοίξει οι διακινητές μέσω Αλεξανδρούπολης.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν σημειωθεί 16 περιστατικά με παράτυπους μετανάστες και το θέμα έχει προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική πλευρά, ενώ έγινε και θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του CNN Greece η ελληνική πλευρά έδωσε την σαφή εικόνα της κατάστασης και πού μπορεί να οδηγήσει αν δεν ελεγχθεί, ενώ η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε για περισσότερους ελέγχους και πιο ουσιαστική συνεργασία ώστε να «σφραγιστεί» η νέα αυτή δίοδος.

«Οι Αρχές ασφάλειας των δυο χωρών πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να αποτρέπουν τα περιστατικά», ήταν η βασική θέση της ελληνικής πλευράς με την τουρκική να συμφωνεί, τουλάχιστον σε επίπεδο διπλωματικής κίνησης, καθώς πάντα τα αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνονται στην πράξη.

Πάντως, η παράτυπη μετανάστευση μπήκε για τα καλά στη συζήτηση των δυο ανδρών στη Τουρκία με τον Έλληνα πρωθυπουργού να τονίζει το θέμα της Σάμου και το γεγονός ότι ακριβώς απέναντι από το νησί, στα παραλία της Τουρκίας, υπάρχει τουρκική βάση και είναι απαράδεκτο να μην γίνονται οι έλεγχοι που επιβάλλονται ώστε μειωθούν οι ροές προς το νησί.

Η ελληνική πλευρά πήγε πολύ καλά προετοιμασμένη, καθώς επέμεινε πολύ στο θέμα των οργανωμένων κυκλωμάτων διακινητών που δρουν στην Τουρκία, με αποκλειστικό σκοπό τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί μια δυσκολία στην επικοινωνία και τη συνεργασία των δυο χωρών σε αυτό το θέμα, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι πολλές φορές ερωτήματα και πληροφορίες έμεναν απάντησα από τους Τούρκους. Πάντως, και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και η συνεργασία να προχωρά χωρίς μια ιδιότυπη «σιωπή».

Τέλος, συμφωνήθηκε συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματικούς της ελληνικής και της τουρκικής αστυνομίας μετά τις 20 Φεβρουαρίου στην Τουρκία. Μάλιστα, την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ