ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα πλαστών εγγράφων: Οι πρωταγωνιστές της σπείρας και ο τρόπος δράσης τους

Κύκλωμα πλαστών εγγράφων: Οι πρωταγωνιστές της σπείρας και ο τρόπος δράσης τους
Αστυνομική Δ/νση

Έντυπα διαβατηρίων των οποίων η κλοπή έχει δηλωθεί στο Ιράκ, βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων για τη μεγάλη υπόθεση εμπορίας πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών που εξάρθρωσαν το κύκλωμα, εντόπισαν σε σπίτι -«καβάντζα» έντυπα από το Ιράκ, άνευ στοιχείων, για τα οποία είχε δηλωθεί κλοπή από τη συγκεκριμένη χώρα.

Οι αξιωματικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση κάνουν στη δικογραφία και ιδιαίτερη αναφορά σε μεγάλη ποσότητα φακέλων ταχυδρομείου όπου αναγράφονταν ως διευθύνσεις και στοιχεία τρίτων προσώπων με παραλήπτες σε Τουρκία, Γερμανία και Σουηδία.

Η σπείρα απαρτιζόταν από έναν 46xρονο από τη Συρία με άδεια διαμονής, η οποία είχε εκδοθεί από την υπηρεσία ασύλου στις 7-2-2017, έναν 45χρονο από το Ιράκ ο οποίος είχε υποβάλει αίτημα ασύλου στις 14-12-2018 και έναν 35χρονο, επίσης από τη Συρία, με άδεια παραμονής στη χώρα που έληγε το 2021.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση πλαστογραφίας και εμπορίας ταξιδιωτικών εγγράφων

Οι δημοσκοπήσεις οδηγός για τις κάλπες

Καιρός: Προ των πυλών μία νέα κακοκαιρία - Χιόνια και στην Αττική

Τα δυο βασικά μέλη ήταν ο "Omar" και ο "Emad" από το Ιράκ και τη Συρία, αντίστοιχα. Αναλάμβαναν τις συμφωνίες με τους πελάτες και τη διανομή των ταξιδιωτικών εγγράφων σε παράτυπους μετανάστες. Πίσω από αυτά τα δυο άτομα ως ηγετικό μέλος διοργανωτής αλλά και χρηματοδότης είναι ένα άτομο κουρδικής καταγωγής με μόνα στοιχεία το μικρό όνομα "Κosar".

Όπως προέκυψε από τους αστυνομικούς που είχαν γίνει η σκιά τους, το στρατηγείο της σπείρας ήταν ένα διαμέρισμα στην οδό Φυλής. Εκεί κατασκεύαζαν όλα τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Μάλιστα, δυο ημέρες πριν την επιχείρηση για τη σύλληψη των μελών, οι αρχές είδαν τον έναν από τους κατηγορούμενους να βγαίνει από την πολυκατοικία και να κρατά στα χέρια του μια μαύρη σακούλα την οποία άφησε σε κάδο απορριμμάτων.

50770409 368682457196769 167439033746587648 n

Όταν την ερεύνησαν, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως μέσα υπήρχαν πλαστά έγραφα για άδειες οδήγησης Δανίας, δυο κομμένα δελτία ταυτότητας Γερμανίας, μια κομμένη στη μέση άδεια οδήγησης Κύπρου και μια κομμένη άδεια οδήγησης Γερμανίας. Επίσης βρέθηκαν λευκές κόλλες χαρτιού στις οποίες υπήρχαν σφραγίδες εισόδου και εξόδου από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Τουρκίας.

Η σπείρα είχε τη δυνατότητα να παράσχει έναντι αμοιβής κάθε έγγραφο που χρειαζόταν κάποιος παράτυπος αλλοδαπός, ώστε να πιστοποιεί την νομιμότητα του, ενώ οργανωμένα κυκλώματα λαθροδιακινητών είχαν συνεργασία μαζί τους, σε συνεχή βάση, τουλάχιστον για τον τελευταίο χρόνο.

Για να γίνει αντιληπτός ο όγκος των πλαστών εγγράφων που διακινούσε του κύκλωμα, αρκεί να αναφέρουμε πως στο "στρατηγείο - καβάντζα " βρέθηκαν και δύο μεγάλα κουτιά που περιείχαν εκτυπωμένα κενά δελτία αδειών κυκλοφορίας οχημάτων Ελλάδας. Η συσκευασία έγραφε εξωτερικά ότι περιέχονται 1000 τεμάχια σε κάθε κουτί. Επίσης βρέθηκαν 62 σφραγίδες, εκ των οποίων οι 13 είναι για θεωρήσεις εισόδου και οι 15 για θεωρήσεις εξόδου, 18 σφραγίδες έχουν ημερομηνίες και τον αντίστοιχο κωδικό ημέρας για τις θεωρήσεις εισόδου ή εξόδου. Οι σφραγίδες αυτές ειναι Τουρκίας, Ιταλίας, Ιράν, Ισπανίας, Ελβετίας, Αργεντινής, Κατάρ, Βυρηττού και Τεχεράνης.

Τέλος, για κάθε δελτίο ταυτότητας το κύκλωμα ζητούσε από 300 έως 500 ευρώ ενώ η τιμή των διαβατηρίων κυμαινόταν από 800 έως 1200 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ