ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δημοσκοπήσεις οδηγός για τις κάλπες

Οι δημοσκοπήσεις οδηγός για τις κάλπες
ΕUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Φρούδες ελπίδες αποδεικνύονται τα πρώτα θετικά μέτρα για την κυβέρνηση. Το  Μεγάρο Μαξίμου εμφανίζεται απογοητευμένο από τα στοιχεία που φτάνουν για την ανταπόκριση που έχουν στην κοινωνία και τους ψηφοφόρους οι πρώτες ανακοινώσεις. 

Γιατί, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, ναι μεν ο κόσμος έχει υποδεχθεί θετικά τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό αλλά όχι στο βαθμό που ήλπιζε ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλά και εκείνες που γίνονται κυλιόμενα αποτυπώνουν μια αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση που στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να ελπίζει σε κλείσιμο της ψαλίδας αλλά όχι σε ανατροπή των δεδομένων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει κεφάλι και δεν φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική να αλλάξει αυτό εύκολα.

Η πλέον θετική δημοσιευμένη δημοσκόπηση για την κυβέρνηση είναι αυτή της KAΠΑ Research που φιλοξενείται σήμερα στην εφημερίδα Έθνος και καταγράφει διαφορά 4,1% στην πρόθεση ψήφου.

Το αρνητικό για την κυβέρνηση είναι πως σε αυτή καταγράφεται η πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές. Το θετικό ότι, σύμφωνα πάντα με την μέτρηση η οποία έχει γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων υποστηρίζει ότι επιλέγει το κόμμα που θα ψήφιζε και στις εθνικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, το 67% απαντά πως θα ψηφίσει το κόμμα που θα ψήφιζε και στις εθνικές εκλογές ενώ το 26% θεωρεί τις ευρωεκλογές ως μια καλή ευκαιρία για να ψηφίσει ένα μικρό κόμμα. Στο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ελπίζουν σε ένα επιπλέον μερίδιο του 26% με την διαφορά ότι οι τάσεις είναι υπέρ του πρώτου, εν προκειμένο της Νέας Δημοκρατίας.

Σε επίπεδο εθνικών εκλογών αλλά με πολύ μικρότερο δείγμα, η χθεσινή δημοσκόπηση της Prorata που παρουσίασε η φιλοκυβερνητική Εφημερίδα των Συντακτών καταγράφει την διαφορά στις 5,5 μονάδες.

Σύμφωνα με αυτή, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 24,5%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 7%, Κίνημα Αλλαγής με 6%, ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 0,5%, η Ένωση Κεντρώων με 1,5%, η ΛΑ.Ε. με 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, το ΜέΡΑ25 με 0,5% και η Ελληνική Λύση με 2,5%. «Αλλο» κόμμα λέει το 2%, «αποχή/άκυρο/λευκό» 8% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» 9,5%.

Ερωτήματα προκαλεί το 0% που καταγράφεται για τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε ένα δείγμα 1.000 ερωτηματολογίων και σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών, σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας.

Ευρωεκλογές: Μεγάλη ανατροπή δείχνει νέα δημοσκόπηση

Νέος χρησμός Βούτση για την ημερομηνία των εκλογών

Δεν κερδίζει η κυβέρνηση από τα θετικά μέτρα - Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Οι δύο αυτές δημοσκοπήσεις είναι οι ευνοϊκότερες για την κυβέρνηση. Προηγήθηκαν και άλλες μετρήσεις που ανεβάζουν τη διαφορά σε διψήφια ποσοστά σε βάρος της κυβέρνησης.

Με τέτοιες προβλέψεις ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει προς ώρας την προσφυγή στις κάλπες, ενώ οι στενοί του συνεργάτες υποστηρίζουν πως με την προώθηση και των επιπλέον θετικών μέτρων η εικόνα θα αλλάξει, αν όχι για να φέρει μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός αν και προσωπικά έχει σημάνει εκλογικό συναγερμό, δεν θα τολμήσει την προσφυγή στις κάλπες αν δεν έχει διαβεβαιώσεις πως η διαφορά θα είναι μονοψήφια. Γι' αυτό και η επιμονή του να αναφέρεται στο συνταγματικό χρόνο των εκλογών που είναι ο Οκτώβριος.

Καμία έκπληξη οπότε δεν προκαλεί πρόσφατη τοποθέτηση του Νίκου Βούτση. «Κινούμαστε και εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση» σχολίασε αναφερόμενος στη δέσμευση του πρωθυπουργού για εκλογές το φθινόπωρο αλλά στη συνέχεια προσέθεσε πως «αυτό που είπα είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές πριν από το Μάιο και δεν ισχύει η πρόβλεψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα γίνουν εκλογές τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο».

«Εφόσον βρισκόμαστε στην 4η σύνοδο της Βουλής -στην τελευταία- κι αφού θα γίνουν οπωσδήποτε αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές το Μάιο, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές» συμπληρώνει αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμη. Η δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Εγώ δεν έχω να πω κάτι περισσότερο, είναι σαφές ότι κινούμαστε και εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση» συμπλήρωσε.

Με το σενάριο του αιφνιδιασμού να απομακρύνονται μάλλον κερδίζουν πόντους οι εισηγήσεις των συνεργατών του πρωθυπουργού που συστήνουν κάλπες τον Μάιο αν οι συνθήκες ευνοούν, διαφορετικά όσο το δυνατόν αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ