ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Χιόνη: Τα Χανιά ζητούν να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης - «Βούλιαξε» σούπερ μάρκετ

Κακοκαιρία Χιόνη: Τα Χανιά ζητούν να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης - «Βούλιαξε» σούπερ μάρκετ
EUROKINISSI/ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ

Μεγάλες είναι η ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στα Χανιά της Κρήτης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στον Πλατανιά, το οποίο βούλιαξε τόσο στον εξωτερικό, όσο και στον εσωτερικό του χώρο, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύει το zarpanews.gr.

Να κηρυχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Στο αίτημά του επισημαίνει πως αποτέλεσμα της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη είναι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων να αντιμετωπίζει προβλήματα στο σύνολο του οδικού δικτύου.

Διαβάστε επίσης:
Κακοκαιρία: Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Γρίπη: Στους 56 οι νεκροί σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ
Νέα υπόθεση καθαρίστριας: Κάθειρξη οκτώ ετών επειδή «πλαστογράφησε» το έτος αποφοίτησής της

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σύσκεψης το πρωί της Παρασκευής στα Χανιά με όλους τους δημάρχους της ΠΕ Χανίων. Λόγω των καταπτώσεων χωμάτινων όγκων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου η Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ η προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στα εξής σημεία:

  • Επαρχιακός δρόμος Ταυρωνίτη-Παλαιόχωρας στην τοποθεσία «ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΕΝΤΑ»
  • Επαρχιακός δρόμος Χανίων – Σούγιας (θέση Λάγκος)
  • Επαρχιακός δρόμος Χανίων-Καράνου (από ύψος Σκινέ)
  • Επαρχιακός δρόμος Χανίων-Μεσκλών (και από τις δυο πλευρές)
  • Επαρχιακός δρόμος Ταυρωνίτη -Νεριανά
  • Επαρχιακός δρόμος Κισσάμου-Σφηναρίου
  • Σήραγγα Τοπολίων
  • Περιοχή Κάτω Σούδας

Στην ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία όπου επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Συνεχίζονται τα προβλήματα - Κλειστά και αύριο σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν και αύριο Παρασκευή όλες οι σχολικές μονάδες των δήμων Πλατανιά, Κισάμου και Κανδάνου Σελίνου. Την απόφαση για να μην ανοίξουν τα σχολεία έλαβαν οι δήμαρχοι των τριών περιοχών προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια κυρίως στις μετακινήσεις των μαθητών καθώς πολλοί δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία και άλλοι παραμένουν κλειστοί λόγω καταπτώσεων και κατολισθήσεων βράχων και πετρών.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφέρεια Χανίων κλειστός θα παραμείνει μέχρι νετέρας ο δρόμος Σφηνάρι - Κάμπος στην περιοχή Κισάμου λόγω των συνεχόμενων κατολισθήσεων που καθιστούν αδύνατη την απομάκρυνση από τη συγκεκριμένη περιοχή, των παρασυρόμενων από την κακοκαιρία βράχων και δέντρων, παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες των συνεργειών και μηχανημάτων της Π.Ε. Χανίων.

Κλειστοί θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας και οι εξής δρόμοι:
Ο δρόμος από τη διασταύρωση Ορθουνίου προς Λαγκό - Πρασέ - Σέμπρωνα - Αγία . Ειρήνη - Ροδοβάνι.
Ο παρόχθιος δρόμος και το επαρχιακό δίκτυο Φουρνέ - Μεσκλά.
Ο δρόμος Ταυρωνίτη - Παλαιόχωρα (τμήμα Νερατζιά - Βουκολιές).
Ο δρόμος Περιβόλια - Θέρισο, όπως και
Ο επαρχιακός δρόμος Καλουδιανά - Τοπόλια - Χρυσοσκαλίτισσα (τμήμα Τοπόλια - Μύλοι).
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης στο εθνικό δίκτυο από Σούδα μέχρι και Πλατανιά.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε οδικές υποδομές και δίκτυα πολλών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και σε καλλιέργειες που έχουν καλυφθεί από μεγάλες ποσότητες νερού. Από το απόγευμα της Τετάρτης όταν και υπήρξε ένταση των καιρικών φαινομένων βρίσκεται επί ποδός το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Από τις βροχές πλημμύρισαν επίσης σπίτια και επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ