ΕΛΛΑΔΑ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιόνια, καταιγίδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιόνια, καταιγίδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή και μέσα στο Σαββατοκύριακο, με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια και καταιγίδες σε όλη τη χώρα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του meteo.gr, ο καιρός μέχρι την Πέμπτη θα είναι ζεστός, ωστόσο από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο θα έρθουν πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης.

Αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη χώρα μας δια μέσου της Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα τη κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας (μεγαλύτερη των 10 βαθμών) και τη ραγδαία μεταβολή του καιρού.

Παρακολουθείστε στο βίντεο την κίνηση των αερίων μαζών από σήμερα, Τρίτη έως και την Κυριακή.

Με αποχρώσεις του μπλε διακρίνονται οι ψυχρές αέριες μάζες που θα κινηθούν προς την περιοχή μας και με αποχρώσεις του κόκκινου οι θερμές αέριες μάζες που θα κινηθούν προς τη Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός την Παρασκευή θα παρουσιάσει βαθμιαία μεταβολή από τις πρωινές ώρες και από τα βόρεια και μέχρι τη νύχτα θα επηρεάσει όλη τη χώρα με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και από τη νύχτα στα ορεινά της Πελοποννήσου καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χωράς.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, βαθμιαία 4 με 6 και από τη νύχτα στα κεντρικά και βόρεια 5 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία: σε βαθμιαία πτώση από τα βόρεια.

Σάββατο

Καιρός: νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χωράς άλλα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα κεντρικά τμήματα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 7 με 8, στα πελάγη 9 και στο Αιγαίο πιθανώς 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε αισθητή πτώση της τάξης των 8-10 βαθμών Κελσίου.

Κυριακή και Δευτέρα

Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις και βαθμιαία βελτίωση. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σε όλα τα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας οπού θα χιονίσει κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νοτιά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα οπού πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Βαθμιαία τη Δευτέρα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια ενώ στα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 7 με 8, στα πελάγη 9 και στο Αιγαίο πιθανώς 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση τη Δευτέρα.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ