ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Αφιερωμένο στην εθνική μας εορτή το Doodle της Google

25η Μαρτίου: Αφιερωμένο στην εθνική μας εορτή το Doodle της Google

Η γαλανόλευκη σημαία κυματίζει στο σημερινό Doodle της Google για τον εορτασμό της επετείου της 25η Μαρτίου.

Η 25η Μαρτίου είναι εθνική επέτειος, αφού η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Η γαλανόλευκη σημαία έχει τη τιμητική της. Σε όλα τα σημεία της γης, οι Έλληνες παρευλαύνουν στις λεωφόρους του κόσμου, ενώ οι ορθόδοξες εκκλησίες χτυπούν χαρμόσυνα τις καμπάνες.

Η 25η Μαρτίου είναι και θρησκευτική γιορτή. Η εκκλησία τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Δείτε το doodle της Google

greece national day 2019 5074075729788928 law

Πότε και πώς καθιερώθηκε ο εορτασμός της ημέρας

Ο εορτασμός της Επανάστασης την 25η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα της Κυβέρνησης Όθωνος και συγκεκριμένα του Γεώργιου Γλαράκη, γραμματέα της Επικρατείας (υπουργού) επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών.

Ο πρώτος εορτασμός στην Αθήνα όπου συμμετείχαν ο Βασιλιάς Όθων και η Βασίλισσα Αμαλία, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος λαού, έγινε στον Ναό της Αγίας Ειρήνης.

Το 1875 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παρέλαση του στρατού μπροστά από τα ανάκτορα, πρακτική τρέχουσα από τα μέσα του αιώνα σε δημόσιες γιορτές στη Γαλλία και τα γερμανικά κράτη.

Η πρωιμότερη αναφορά για μαθητική παρέλαση εντοπίζεται το 1899.

Τα σχολεία είχαν παραταχθεί και κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1924, όταν ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία. Τα επόμενα χρόνια την παρέλαση του στρατού πλαισίωναν και πρόσκοποι και μαθητές στρατιωτικών σχολών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ