ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση του ΣΑΦΕΕ για το clawback - Οι προτάσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Εκδήλωση του ΣΑΦΕΕ για το clawback - Οι προτάσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Στην αίθουσα «Παύλος Γιαννακόπουλος» της εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε), την Τρίτη (02/04/2019), στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής του Συνέλευσης.

Η επιλογή είχε υψηλό συμβολισμό, καθώς το Σύλλογο ίδρυσε ο πατριάρχης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, Παύλος Γιαννακόπουλος το 2000.

Μάλιστα, η συγκίνηση ήταν έντονη για όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, λόγω του πρόσφατου θανάτου του Θανάση Γιαννακόπουλου, σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου από τις απώλειες του Παύλου Γιαννακόπουλου και του Κώστα Γιαννακόπουλου.

Την παρακαταθήκη αυτή συνεχίζει ο νυν πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος ενεργοποιώντας εκ νέου το Σύλλογο με μια σειρά εκδηλώσεων, με σκοπό την ενδυνάμωση της συνεννόησης και της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων του φαρμάκου.

«Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία και με τις λοιπές οργανώσεις του κλάδου των φαρμακευτικών εταιρειών, υπέβαλε συντονισμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου, είτε με την συμμετοχή σε συσκέψεις, είτε με την υποβολή υπομνημάτων, με σκοπό, να μετριάσει τις επιπτώσεις που είχε η δυσμενής οικονομική κατάσταση, η οποία έχει πλήξει τον κλάδο μας και η οποία επιδεινώθηκε με την τιμολογιακή πολιτική, το rebate και το clawback» ανέφερε απολογιστικά, ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Με αφορμή το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, τόνισε τη σημασία της εφαρμογής του HTA για την αξιολόγηση της καινοτομίας και των νέων φαρμάκων. Αναφορικά με την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και των οικονομικών φαρμάκων, είπε ότι η απειλή κατασταλτικών μέτρων δεν είναι η σωστή προσέγγιση, αντίθετα χρειάζεται παροχή κινήτρων στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Τέλος, τόνισε ότι τα εξωφρενικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες για clawback και rebate χρήζουν άμεσης επανεξέτασης και διόρθωσης.

SAFEE1

Η κύρια θεματική της εκδήλωσης ήταν το «Clawback: Επιχειρηματική και Νομική Θεώρηση». Ομιλητές ήταν ο Βασίλειος Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Φαρμακοβιομηχανίας ELPEN, και ο Ιωάννης Πετρόγλου, Διδάκτωρ Νομικής και Δικηγόρος με ειδίκευση στο φαρμακευτικό δίκαιο. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Phrma Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, Νικόλαος Κόλμαν.

Ο κ. Πενταφράγκας, στο πλαίσιο της ομιλίας του τόνισε: «Η αναντιστοιχία λόγων και πράξεων θα πρέπει κάποτε επιτέλους να σταματήσει: από τη μια πλευρά η ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζεται ως αναπτυξιακός κλάδος που δημιουργεί σημαντική Προστιθέμενη Αξία και από την άλλη όλες οι πολιτικές των τελευταίων ετών – με αποκορύφωμα το clawback - υπονομεύουν στην πράξη τη δυναμική αυτή». Εκτιμάται ότι η ελλιπής αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας στοιχίζει στην ελληνική οικονομία 0,5% του ΑΕΠ.

Οι εξαιρετικά χαμηλοί, ανεπαρκείς κλειστοί προϋπολογισμοί για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δραματικών υπερβάσεων. Παρά τις τεράστιες μειώσεις που επιβλήθηκαν στις τιμές των φαρμάκων και ειδικότερα στα ελληνικά οικονομικά φάρμακα, συνεχίζεται η δραματική και αναίτια επιβάρυνση τους με συνεχώς υψηλότερο clawback κάθε χρόνο.

Οι βασικές αιτίες της διαρκούς αύξησης των υπερβάσεων είναι η αδυναμία ελέγχου του όγκου αδυναμία ελέγχου της υποκατάστασης, η αδυναμία αξιολόγησης της επίπτωσης των νέων δραστικών ουσιών στη δαπάνη και η αδυναμία ελέγχου της συνταγογράφησης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, η συμπερίληψη δαπανών πρόληψης και πρόνοιας στη φαρμακευτική δαπάνη και η διατήρηση αντικινήτρων για τη χρήση οικονομικότερων σκευασμάτων. Οι στρεβλώσεις αυτές εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν σταθερά τη φαρμακευτική πολιτική στη χώρα μας, παρά τις συνεχείς μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις» των τελευταίων χρόνων που στην πράξη αποδείχθηκαν ατελέσφορες.

Με βάση τα παραπάνω, η ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback:

  1. Επιμερισμόςτου κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε τρεις υπο-προϋπολογισμούς: (α) on patent, (β) Ν.3816 και (γ) φάρμακα απροστάτευτης αγοράς (off patent + γενόσημα). Αυτό θα σταματήσει την άδικη επιβάρυνση γενοσήμων και παλαιών δοκιμασμένων φαρμάκων με clawback λόγω της αύξησης της δαπάνης που προκαλούν τα νέα πολύ ακριβά φάρμακα που διατίθενται κυρίως μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
  2. Κάλυψη της δαπάνης τωνεμβολίωνκαι των ορών από διαφορετικό κονδύλι σύμφωνα και με τη μεθοδολογία του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας του ΟΟΣΑ.
  3. Κάλυψη από τονπροϋπολογισμό πρόνοιας τουλάχιστον του 50% της δαπάνης που αφορά στους ανασφάλιστους. Η φαρμακοβιομηχανία με συναίσθημα ευθύνης και πίστη στην αξία της κοινωνικής προσφοράς, έχει εδώ και μια τριετία αναλάβει την κάλυψη αυτού του σημαντικού κόστους που μόνο το 2018 αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Όμως πλέον η επιβάρυνση αυτή ξεπερνά τις δυνατότητές της.
  4. Κίνητραγια την επιλογή οικονομικότερων θεραπειών σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και πολίτες.
  5. Αξιοποίηση δεδομένωνηλεκτρονικής συνταγογράφησης,έλεγχος και λογοδοσία.

Για τη νομική πλευρά του θέματος, μίλησε ο κ. Πετρόγλου, ο οποίος ανέπτυξε τη νομολογία του ΣτΕ σε υποθέσεις clawback, καθώς και τα νομικά ζητήματα που δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί. Αυτά αφορούν θέματα συνταγματικότητας, συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο, νομιμότητας, ρυθμίσεων ανεξόφλητων οφειλών, κυρώσεων λόγω μη εξόφλησης, παραγραφής, αναστολής εκτέλεσης.

Όπως σημείωσε, η μέχρι σήμερα νομολογία του ΣτΕ για το clawback δεν προεξοφλεί αναγκαστικά τις επόμενες αποφάσεις του δικαστηρίου, αφού το δημοσιονομικό συμφέρον δεν επιβάλλει στον ίδιο βαθμό, όπως στο παρελθόν τη διατήρησή του.

Επισήμανε, επιπλέον, ότι ο μηχανισμός του clawback δεν είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ανέφερε ότι αναμένεται απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κίνηση διαδικασίας σε βάρος της Ελλάδας για παράβαση του ενωσιακού δικαίου λόγω το clawback, καθώς και έκδοση αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Τέλος, ο Δρ. Φαρμακευτικής και πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνιος Αυγερινός, δήλωσε ότι η σημερινή εκδήλωση «σηματοδοτεί την απαρχή σειράς εκδηλώσεων με απώτερο στόχο και σκοπό την ενδυνάμωση της συνεννόησης, επαφής και συνεργασίας, των διαφόρων, μεγάλων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας μας, προκειμένου όλοι μαζί από κοινού να βοηθήσουν στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων φαρμακευτικής υφής που ταλανίζουν τον κλάδο εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης».

Φωτογραφίες-βίντεο: Ν. Κόρνφορντ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ